Žitňanská: Žiadam, aby prezident nepodpísal zákon o organizácii ÚS SR

NETKY.SK • 5 Máj 2013, 14:34 • 2 min
Žitňanská: Žiadam, aby prezident nepodpísal zákon o organizácii ÚS SR

BRATISLAVA - Poslankyňa Národnej rady (NR) SR za SDKÚ-DS Lucia Žitňanská žiada prezidenta Ivana Gašparoviča, aby nepodpísal novelu zákona o organizácii Ústavného súdu SR, ktorú schválil parlament 30. apríla, a aby ju vrátil NR SR na opätovné prerokovanie. Prezident by týmto podľa Žitňanskej zabránil popretiu fundamentálnych princípov právneho štátu a vytvoril priestor, aby Ústavný súd SR našiel východisko zo vniknutej situácie ohľadom sťažnosti Jozefa Čentéša bez zásahu politikov. Žitňanská to uviedla v otvorenom liste prezidentovi.

slovakia

left justify in out

"Som si vedomá toho, že vaše postavenie v tomto prípade je veľmi delikátne, nakoľko v spore pred Ústavným súdom Slovenskej republiky, do ktorého sa zákonodarca rozhodol väčšinou hlasov takýmto bezprecedentným spôsobom zasiahnuť, zastupujete Slovenskú republiku a ste tak v konflikte záujmov," napísala v liste Žitňanská. Podľa nej je schválený zákon účelový, pretože ním zákonodarca zasahuje do konkrétneho konania pred Ústavným súdom a mení existujúce rozhodnutia súdu o vylúčení sudcov Petra Brňáka a Milana Ľalíka z rozhodovania v tejto veci.

"V právnom štáte, ku ktorého princípom sa Slovenská republika v ústave hlási, je neprijateľné, aby štát v spore s kýmkoľvek zneužil zákonodarnú autoritu štátu a zasiahol spätne zmenou zákona do rozhodovania súdu a zrušil už existujúce rozhodnutia súdu, a to vo vlastný prospech a v neprospech druhého účastníka konania," uviedla exministerka spravodlivosti Žitňanská.

Patovú situáciu na Ústavnom súde SR, ktorá vznikla podaním námietok na sudcov tak zo strany nevymenovaného generálneho prokurátora Jozefa Čentéša, ako aj prezidenta SR Ivana Gašparoviča, má podľa schváleného zákona vyriešiť doktrína nevyhnutnosti. Rozhodlo o tom 79 z 93 prítomných poslancov NR SR, ktorí odobrili vládnu novelu zákona o organizácii Ústavného súdu. Čentéšovu sťažnosť proti nevymenovaniu za generálneho prokurátora by tak mal prerokovať a rozhodnúť prvý senát zložený zo sudkyne Marianny Mochnáčovej a už vylúčených sudcov Petra Brňáka a Milana Ľalíka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies