Žitňanská žiada prezidenta, aby nepodpísal zákon o Ústavnom súde

NETKY.SK • 6 Máj 2013, 07:45 • 2 min
Žitňanská žiada prezidenta, aby nepodpísal zákon o Ústavnom súde

BRATISLAVA - Poslankyňa NR SR Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) žiada v otvorenom liste prezidenta Ivana Gašparoviča, aby nepodpísal zákon o organizácii Ústavného súdu SR, ktorý schválila NR SR 30. apríla. List poslala prezidentovi dnes, agentúru SITA o tom informovala poslankyňa Žitňanská.

slovakia

left justify in out

Gašparoviča ďalej žiada, aby vrátil zákon parlamentu na opätovné prerokovanie a zabránil tak popretiu fundamentálnych princípov právneho štátu a vytvoril priestor, aby Ústavný sú SR našiel východisko zo vzniknutej situácie bez zásahov politikov. "Som si vedomá toho, že vaše postavenie v tomto prípade je veľmi delikátne, keďže v spore pred Ústavným súdom, do ktorého sa zákonodarca rozhodol väčšinou hlasov takýmto bezprecedentným spôsobom zasiahnuť, zastupujete Slovensko a ste tak v konflikte záujmov," píše sa v liste.

Národná rada SR schválila v utorok 30. apríla novelu zákona o organizácii Ústavného súdu SR, o konaní pred ním a o postavení jeho sudcov. Schválený bol na návrh vlády v skrátenom legislatívnom konaní, nepredchádzalo mu žiadne pripomienkové konanie. Zákon predstavuje podľa Žitňanskej vážny zásah do práva na nestranného sudcu, porušuje zákaz retroaktivity a je v rozpore s požiadavkou generality práva, čo sú fundamentálne požiadavky právneho štátu. 

Zákon je ďalej podľa jej slov účelový. Zákonodarca ním zasahuje do konkrétneho konania pred Ústavným súdom Slovenskej republiky (Čentéš verzus Slovenská republika, zastúpená prezidentom Slovenskej republiky) a mení už existujúce rozhodnutia ústavného súdu v tomto konaní. "V právnom štáte, ku ktorého princípom sa Slovensko v ústave hlási, je neprijateľné, aby štát v spore s kýmkoľvek zneužil zákonodarnú autoritu štátu a zasiahol spätne zmenou zákona do rozhodovania súdu a zrušil už existujúce rozhodnutia súdu, a to vo vlastný prospech a v neprospech druhého účastníka konania," uvádza v liste poslankyňa NR SR Lucia Žitňanská. 

Práve v čase, keď rokoval parlament o návrhu zákona, rokovali aj sudcovia Ústavného súdu Slovenskej republiky a podľa zverejnených informácií sudcovia navrhli riešenie situácie vzniknutej na ústavnom súde v tomto spore. Potvrdili tak slová predsedníčky Ústavného súdu Slovenskej republiky z minulých dní, že ústavný súd sám dokáže nájsť zo vzniknutej situácie východisko. Predsedníčka ústavného súdu Ivetta Macejková však rozhodla o odročení prerokúvania danej veci a neakceptovala procedurálny návrh viacerých sudcov na hlasovanie o predložených návrhoch. Ako dôvod uviedla prebiehajúcu rozpravu NR SR o vládnom návrhu zákona o organizácii Ústavného súdu SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies