Žitňanská žiada povinné prideľovanie peňazí pre asistentov učiteľov

NETKY.SK • 28 Marec 2014, 10:00 • 2 min
Žitňanská žiada povinné prideľovanie peňazí pre asistentov učiteľov

BRATISLAVA - Odstrániť určitú svojvôľu ministerstva školstva pri prideľovaní finančných prostriedkov pre asistentov učiteľa a vniesť do tejto oblasti právnu istotu a nárokovateľnosť. To je cieľom návrhu novely zákona o financovaní základných, stredných škôl a školských zariadení, ktorý na úvod ôsmeho rokovacieho dňa 33. schôdze Národnej rady SR predstavila poslankyňa Jana Žitňanská (nezaradená). Ak uspeje, rezort školstva bude povinný prideliť peniaze na základe žiadosti zriaďovateľa verejnej školy.

slovakia

left justify in out

Členka snemovne pripomína, že počas rozpravy k návrhu o štátnom rozpočte na rok 2014 v reakcii na jej pozmeňujúce návrhy navyšujúce rozpočet ministerstva školstva na asistentov učiteľa, dal minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) verejný prísľub, že každé dieťa, na ktoré zriaďovateľ školy požiada ministerstvo školstva o finančné prostriedky na asistenta učiteľa, ich dostane. "Navrhujeme preto tento verejný prísľub premietnuť aj do príslušného zákona, aby prostriedky na financovanie asistenta učiteľa boli nárokovateľné," vysvetľuje Žitňanská.
      

Je totiž presvedčená, že súčasná právomoc rezortu školstva rozhodnúť o pridelení či nepridelení finančných prostriedkov pre inštitút asistenta učiteľa spôsoboval a spôsobuje neistotu. A to nielen pre riaditeľov základných a stredných škôl, ktorí rozhodujú o prijatí či neprijatí dieťaťa so zdravotným postihnutím v tom, či dostanú žiadané finančné prostriedky na asistenta učiteľa, ale najmä pre rodičov dotknutého dieťaťa. "Návrh novely odstraňuje zjavné porušovanie práv osôb so zdravotným postihnutím zakotvené v Dohovore OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím, ktorý Slovenská republika ratifikovala," tvrdí Žitňanská.
      

Pripomína, že SR sa tu zaviazala zabezpečiť, aby osoby so zdravotným postihnutím neboli na základe zdravotného postihnutia vylúčené zo systému všeobecného vzdelávania a aby deti so zdravotným postihnutím neboli na základe zdravotného postihnutia vylúčené z bezplatného a povinného základného alebo stredoškolského vzdelávania. Zaviazali sme sa tiež, že osoby so zdravotným postihnutím budú môcť získať univerzálne, kvalitné a bezplatné základné a stredoškolské vzdelanie na rovnakom základe s ostatnými v spoločenstvách, v ktorých žijú.

 

Žitňanská píše, že jej návrh nemá žiadne nároky na rozpočet verejnej správy. Odvoláva sa na Kažimírove vyjadrenia, že na tento účel sa prevedú prostriedky zo Všeobecnej pokladničnej správy. Rezort financií však s nulovým dosahom na rozpočet nesúhlasí, keďže novela počíta s povinnosťou prideľovať peniaze, ktoré nie sú zohľadnené v normatíve školy. Žitňanskú preto ministerstvo vyzýva, aby doplnila finančné dôsledky na štátny rozpočet.

      

Predseda parlamentného školského výboru Mojmír Mamojka (Smer-SD) uznáva, že niečo racionálne na Žitňanskej návrhu je, nepáči sa mu však, že je príliš čierno-biely. "Nemyslím si, že to treba nastaviť takto obligatórne a nárokovo. Určitý priestor pre voľnejšiu úvahu by tam mal byť. Zdá sa mi to zjednodušené," povedal pre TASR. Ešte pred časom pripustil, že návrh by sa mohol dostať do druhého čítania, kde by bolo možné ho upraviť, nevie však, aký bude postoj jeho kolegov v Smere-SD.
      

Žitňanská sa téme financovania asistentov učiteľov venuje už dlhšie. Ešte v roku 2012 neúspešne navrhovala ubrať z rozpočtu prezidentskej kancelárie práve v prospech asistentov učiteľov v bežných či špeciálnych školách. Išlo vtedy asi o 400.000 eur. So svojimi návrhmi presúvať financie neuspela ani v decembri 2013.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies