Žitňanská: Zasadnutie ministrov spravodlivosti EÚ – západný Balkán sú veľmi dôležité

NETKY.SK • 16 December 2016, 13:43 • 2 min
Žitňanská: Zasadnutie ministrov spravodlivosti EÚ – západný Balkán sú veľmi dôležité

BRDO/BRATISLAVA – Efektivita justície a justičná spolupráca – to boli hlavné témy diskusií medzi ministrami spravodlivosti krajín západného Balkánu a zástupcami EÚ na spoločnom stretnutí v Slovinsku. Zasadnutie viedla podpredsedníčka vlády a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Išlo zároveň o posledné zasadnutie pod jej taktovkou v rámci slovenského predsedníctva.

slovakia

left justify in out

„Dôvera v inštitúcie, dôvera v právny štát, dôvera, že zákon platí pre každého rovnako je práve v dnešnom svete jedna z najdôležitejších vecí, ktorú môžeme pre stabilitu demokracií v celom európskom priestore urobiť. Preto si myslím, že aj takéto stretnutia, aké sme mali dnes, stretnutie ministrov spravodlivosti EÚ – západný Balkán, sú veľmi dôležité,“ uviedla po spoločných diskusiách ministerka L. Žitňanská.

 

Zasadnutie malo dve kľúčové témy: efektivita súdnictva a justičná spolupráca. V rámci prvej časti diskusie predstavitelia krajín západného Balkánu informovali o najnovšom vývoji, pokiaľ ide o zlepšenie efektívnosti súdnictva a výzvy pri jej zvyšovaní. Predstavili viacero nástrojov, ktoré presadzujú pre zefektívnenie systému, ako napríklad mimosúdne rozhodovanie sporov, mediáciu, aby odľahčili justíciu. Zaoberajú sa posilňovaním kapacít svojich súdov, elektronizáciou justície.

 

„Právna kultúra je veľmi silný fenomén a ovplyvňuje aj to, ako sa rozvíja, alebo vyvíja právny štát a justícia vôbec. To, čo niekde funguje, možno v inej krajine nefunguje. Ale zároveň platí, že o to dôležitejšia je takáto výmena skúseností, pretože dáva inšpiráciu, aké nástroje na zefektívnenie justície možno ešte použiť alebo vyskúšať, aby sme skrátili dĺžku súdnych konaní, pretože – a na tom sme sa všetci zhodli – platí, že neskorá spravodlivosť nie je spravodlivosť,“ poznamenala v súvislosti s témou ministerka L. Žitňanská.

 

Druhá časť diskusie bola na tému justičnej spolupráce v trestných, ale aj v občianskych veciach. Diskutujúci sa zamerali na výmenu informácií v záujme posilnenia justičnej spolupráce členských štátov EÚ s krajinami západného Balkánu, rozvíjanie spolupráce s Eurojustom a rozvíjanie vzájomnej dôvery.

 

„Som rada, že všetci zúčastnení vnímali túto tému ako maximálne dôležitú, pretože kriminalita nemá hraníc a spolupráca v občianskych veciach znamená zjednodušenie života našich občanov v životných situáciách – či už ide o vymáhanie výživného alebo v podobných sporoch. Preto rozvíjanie týchto vzťahov, uzatváranie zmlúv o justičnej spolupráci na všetkých úrovniach je kľúčové. Justičná spolupráca môže fungovať vtedy, keď existuje dôvera medzi štátmi a vzájomná dôvera vo fungovanie justičných systémov v jednotlivých krajinách. Toto je aj záver, ktorý prepája obe témy, o ktorých sme hovorili. Myslím, že to bolo veľmi užitočné stretnutie,“ uzatvorila ministerka L. Žitňanská.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona