Žitňanská: Za lepšie postavenie žien by sa mali zasadiť muži

NETKY.SK • 23 Marec 2015, 15:00 • 2 min
Žitňanská: Za lepšie postavenie žien by sa mali zasadiť muži

BRATISLAVA - Práve muži by sa mali zasadiť za to, aby mali ženy lepšie postavenie, myslí si to poslankyňa Európskeho parlamentu (EP) Jana Žitňanská.

slovakia

left justify in out

Je to cieľom celosvetovej kampane "He For She" (On za/pre ňu), do ktorej sa u nás zapojilo zatiaľ 250 mužov. "Bolo by skvelé, ak by sa našli aj ďalší medzi zákonodarcami, šéfmi firiem či učiteľmi," poznamenala s tým, že na to, aby bolo ženám lepšie, je potrebné, aby sa za tému rovnosti zasadzovali intenzívne aj muži.

 

Europoslankyňa sa v uplynulých dňoch zúčastnila na 59. zasadnutí Komisie OSN pre postavenie žien v New Yorku. Táto platforma napĺňa a vyhodnocuje záväzky tzv. Pekinskej deklarácie z roku 1995, tá je prelomovým záväzkom členských štátov OSN spoločne pracovať na zrovnoprávnení mužov a žien, odstraňovaní chudoby a zvyšovaní bezpečia detí. "No aj 20 rokov po Pekinskej deklarácii na pôde OSN o téme rovnoprávnosti, chudoby a násilia diskutujú prevažne ženy, čo je škoda, pretože sa táto téma týka všetkých rovnako," vysvetlila pre agentúru SITA poslankyňa EP. 

 

Zasadnutie Komisie OSN pre postavenie žien sa venuje problémom, ktoré sú relevantné v kultúrne odlišných častiach sveta. Slovensko je podľa Jany Žitňanskej v mnohom šťastná krajina. "Nemusíme v širokom rozsahu riešiť otázky mrzačenia žien a dievčat, nedostatku vody alebo povojnovú rekonštrukciu. No stále máme aj my niekoľko boľavých miest a veľmi veľa práce pred nami," priblížila. Slovensko podľa nej potrebuje zlepšiť uznávanie neplatenej práce, poskytovať kvalitnejšiu a citlivejšiu ochranu obetiam násilia a odstraňovať bariéry v prípade žien, pre ktoré je dnes nemožné zamestnať sa. "Pre mňa osobne sú veľkou témou aj dôstojné životné podmienky pre staršie ženy, úroveň inštitucionálnej starostlivosti a sociálne zabezpečenie matiek, ktoré celý život venovali starostlivosti o deti so zdravotným znevýhodnením a na dôchodku sa ocitajú na hranici chudoby," doplnila. 

 

Súčasťou zasadnutia komisie bolo množstvo panelových diskusií, na ktorých autori prezentovali úspešné projekty zlepšovania postavenia žien. Výstupom je celosvetová politická deklarácia, ktorá určí, akým spôsobom bude OSN ďalej postupovať v podpore žien a dievčat. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies