Žitňanská vyzýva Fica, aby dal ruky preč od ÚS

NETKY.SK • 10 Máj 2013, 11:05 • 2 min
Žitňanská vyzýva Fica, aby dal ruky preč od ÚS

BRATISLAVA - Poslankyňa NR SR Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) vyzýva premiéra Roberta Fica (Smer), aby dal od Ústavného súdu (ÚS) SR ruky preč.

slovakia

left justify in out

"Prebieha tu mocensko-politický zápas o to, kto bude generálny prokurátor. Žiaľ, treba povedať, že konanie prezidenta Gašparoviča, premiéra Fica a predsedníčky ÚS navodzuje dojem, že títo traja aktéri konajú v zhode a včerajší (štvrtok 9. mája) krok predsedníčky Macejkovej tento dojem umocňuje. Vidím jediné riešenie, a síce, aby ÚS celú vec vyriešil sám. Vyzývam aj Roberta Fica, aby dal ruky preč od ÚS, aby politika išla preč od ÚS," povedala Žitňanská na tlačovej besede. Žitňanská opakovane vyzvala aj prezidenta Ivana Gašparoviča, aby nepodpísal zákon o ústavnom súde, ktorý bol schválený v zrýchlenom legislatívnom konaní. Ústavný súd musí podľa Žitňanskej celú záležitosť okolo prípadu Jozefa Čentéša vyriešiť sám. "Je to jediná cesta, ako ukončiť túto traumatizujúcu kauzu, nech už to dopadne na ÚS akokoľvek," dodala.

Denník Sme dnes informoval, že predsedníčka ústavného súdu Ivetta Macejková nečakala, kým prezident podpíše schválený zákon o organizácii ÚS. Noviny pripomínajú, že senát Ústavného súdu SR vylúčil sudcu Petra Brňáka z rozhodovania v kauze Jozef Čentéš pre jeho zaujatosť. Brňákovi však jeho tajomníčka oznámila, že mu na pokyn predsedníčky súdu Ivetty Macejkovej odovzdali celý spis. Brňáka tento postup podľa Sme tak rozhorčil, že Macejkovej napísal e-mail, v ktorom sa voči tomu ohradil. V kópii ho poslal všetkým sudcom ústavného súdu. Píše, že na takéto konanie neexistuje žiadny zákonný dôvod. Nahliadol aj do takzvaného e-registra, kde zistil, že spis má stále pridelený sudca Ladislav Orosz, a nechápe, prečo mu ho Macejková odovzdala. Žiada ju, aby zabezpečila „právom predpokladaný postup v danej veci“

Pre námietky zaujatosti voči takmer všetkým sudcom je Ústavný súd SR už niekoľko mesiacov zablokovaný a nevie vo veci rozhodnúť. Smer preto minulý týždeň prijal bleskovú novelu zákona. Tá hovorí, že v takýchto prípadoch má o veci rozhodovať senát, ktorému bol spis pridelený ako prvému. To je Brňákov senát. Zákon však ešte neplatí, prezident ho zatiaľ nepodpísal. Macejková podľa prezidentovho hovorcu Mareka Trubača nemôže vedieť, ako sa hlava štátu rozhodne, lebo „prezident o zákone s predsedníčkou súdu nehovoril“. Ivan Gašparovič sa vraj ešte rozhoduje, či ho podpíše. Macejková si podľa Sme nemyslí, že zlyhala. Podľa nej pre prijatú novelu zákona „je pravdepodobné, že po následnom nadobudnutí účinnosti bude predmetný spis opätovne pridelený pôvodnému senátu“. Jeho členom je aj Brňák. Preto mu ho vraj „predbežne" odovzdali. Podsúvanie e-mailu novinám podľa nej „zasahuje do nezávislosti rozhodovacej činnosti súdu“. Po Brňákovom e-maile Macejková „zabezpečila“, aby až do platnosti zákona spis bol u nej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona