Žitňanská vyzýva, aby poslanci nenaleteli na pekné reči o justícii

NETKY.SK • 28 Máj 2014, 10:24 • 2 min
Žitňanská vyzýva, aby poslanci nenaleteli na pekné reči o justícii

BRATISLAVA – Most-Híd nebude podľa poslankyne NR SR Lucie Žitňanskej hlasovať za novelu ústavy a s ňou súvisiace zákony, ktoré sa týkajú zmien v justícii.

slovakia

left justify in out

„Nenaleťme Smeru na pekné reči o očiste justície a odmietnime novelu a vykonávacie zákony. Obraciam sa s tým aj na kolegov z KDH,“ povedala Žitňanská dnes na tlačovej besede. Na rozprave k návrhom sa však poslanci za Most-Híd zúčastnia.

 

Novela ústavy ide podľa Žitňanskej priamo proti konceptu Otvorenej justície, pretože napríklad vyhodnocovať podklady NBÚ k preverovaniu spôsobilosti sudcov bude Súdna rada SR. Diať sa to bude podľa Žitňanskej za zatvorenými dverami. „Osemnásť nominantov politikov a sudcov rozhodne, ktorý sudca je spôsobilý, a to neodôvodnene,“ povedala s tým, že Súdna rada svoje rozhodnutia zdôvodňovať nemusí. Zároveň upozornila, že Smer-SD celý čas napádal koncept Otvorenej justície na Ústavnom súde SR, ale ten nezrušil žiadne ustanovenie, ktoré by sa jej týkalo, či už ide o zverejňovanie dokumentov a príbuzenských väzieb. 

Spôsob prerokovávania novely nezodpovedá podľa Žitňanskej vážnosti témy. K novele ústavy a súvisiacim zákonom dostala pozmeňujúce návrhy v utorok večer. „Niektoré z nich sú absolútnou novinkou. Jedným z návrhov je, že už sa nikto nebude pozerať na voľbu predsedu Súdnej rad SR, pretože hlasovanie o personálnych otázkach Súdnej rady SR bude neverejné,“ upozornila. 

 

Parlament dnes začne diskutovať o novele ústavy, v ktorej Smer-SD a KDH navrhujú zmeny v justícii a ochranu manželstva. Pôvodne sa o návrhu malo hovoriť na júnovej schôdzi, keďže strany nevedeli nájsť konsenzus na jeho konečnej podobe, predseda parlamentu Pavol Paška ho však zaradil na májovú schôdzu. Hoci novela figurovala medzi poslednými bodmi programu a v pléne sa o nej malo rokovať budúci týždeň v závere schôdze, v utorok Paška navrhol, aby sa o nej diskutovalo po geologickom zákone. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies