Žitňanská vracia prípad podnikateľov Salmanovovcov na Najvyšší súd SR

NETKY.SK • 11 Marec 2017, 06:25 • 2 min
Žitňanská vracia prípad podnikateľov Salmanovovcov na Najvyšší súd SR

BRATISLAVA - Ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská vracia prípad podnikateľov Salmanovovcov v kauze podplácania šéfa daniarov v Dunajskej Strede na Najvyšší súd SR. Informovala o tom spravodajská televízia TA3.

slovakia

left justify in out

"Koncom februára tohto roka sme z Generálnej prokuratúry SR dostali podnet na podanie mimoriadneho dovolania vo veci Salmanovovcov. Po preskúmaní tohto podnetu a rovnako aj po preskúmaní spisového materiálu sa ministerka spravodlivosti rozhodla podať tento mimoriadny opravný prostriedok," uviedol hovorca ministerstva Peter Bubla.

Hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová tvrdí, že dôvodom podania podnetu generálnym prokurátorom ministerke spravodlivosti boli nedostatky v skutkových zisteniach, ktoré predchádzali rozhodnutiam súdov.

Ako uviedla TA3, Najvyšší súd SR v kauze podplácania šéfa daniarov v Dunajskej strede potvrdil verdikt Špecializovaného trestného súdu a spod obžaloby ich v novembri 2016 oslobodil. Podľa prokurátora sľúbili podnikatelia šéfovi dunasjkostredkých daniarov desať percent z bezproblémových vratiek DPH. Svedčila proti nim exriaditeľka zo Šamorína. Obžalovaní však jej výpoveď spochybnili, vraj ju vymenila za vlastnú beztrestnosť.

Zatiaľ čo jeden senát Najvyššieho súdu podplácanie Salmanovovcov nevidel, iný dunajskostredského šéfa daniarov za to, že úplatok zobral, poslal do väzenia.

Advokát Salmanovovcov Viktor Križiak tvrdí, že ministerka zneužila svoje právo proti jeho klientom. "V tomto prípade bolo podľa môjho názoru na rade trestnoprávne kolégium Najvyššieho súdu SR, ktoré by mohlo rozlúsknuť situáciu, kde v totožnej právnej veci sú dva opačné názory Najvyššieho súdu. Preto považujem konanie ministerky za predčasné a nešťastné."

Sergej a Alexander Salmanovovci si odpykávajú sedem a šesť rokov za to, že podplácali šéfku daniarov v Šamoríne. Podnikatelia však čelia i ďalším dvom obvineniam.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona