Žitňanská víta, že Kiska chce verejné hlasovania o sudcoch

NETKY.SK • 4 Júl 2014, 09:46 • 2 min
Žitňanská víta, že Kiska chce verejné hlasovania o sudcoch

BRATISLAVA - Poslankyňa za Most-Híd Lucia Žitňanská víta rozhodnutie prezidenta Andreja Kisku, ktorý parlamentu vrátil novelu zákona o sudcoch a prísediacich.

slovakia

left justify in out

Prezident navrhol poslancom, aby ešte raz zvážili a aby prehodnotili rozhodnutie utajiť hlasovania Súdnej rady SR o personálnych otázkach, vrátane napríklad voľby predsedu Najvyššieho súdu SR. Hlava štátu navrhuje ponechať hlasovanie v súdnej rade o funkcionároch v justícii verejné.

 

Exministerka spravodlivosti v úvode 8. dňa 36. schôdze zdôraznila, že zmena verejného hlasovania o personálnych otázkach na tajné vráti rozhodovanie o súdnictve za zatvorené dvere bez možnosti verejnej kontroly a bez zodpovednosti za kroky jednotlivých členov súdnej rady. Podľa Žitňanskej je prirodzené, aby verejnosť mohla vedieť, ako v rade hlasovali zástupcovia prezidenta či vlády. Verejné hlasovanie o čelných predstaviteľoch v súdnictve podporil aj predseda poslaneckého klubu za KDH Pavol Zajac, predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník či nezaradený poslanec Daniel Lipšic. 

 

Prezident Kiska pri vrátení zákona parlamentu argumentoval, že pri súčasnom stave súdnictva na Slovensku je verejné a transparentné rozhodovanie súdnej rady najlepším riešením. Prezident zdôraznil, že transparentnosť v týchto otázkach je spojená aj s plnením úloh verejnej kontroly súdnictva, ktoré podľa novely Ústavy SR zo 4. júna patrí do pôsobnosti súdnej rady. 

 

Zo schválenej novely zákona o sudcoch a prísediacich vyplýva, že voľby predsedu Najvyššieho súdu SR a jeho podpredsedu ako aj voľby predsedu Súdnej rady SR a jej podpredsedu by mali byť tajné. Neverejné by mali byť všetky hlasovania súdnej rady o personálnych otázkach sudcov, či už pôjde o ich menovanie alebo odvolanie, členov disciplinárnych senátov alebo voľbu sudcov, ktorí Slovensko zastupujú v medzinárodných organizáciách. Právna norma poslancov za vládnu stranu Smer-SD Borisa Suska, Anny Vittekovej, Otta Brixiho a Antona Martvoňa, ktorá čiastočne nadväzuje na novelu ústavy Smeru-SD a KDH, by mala sprísniť pravidlá pre sudcov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona