Žitňanská: Smer-SD degraduje postavenie parlamentu

NETKY.SK • 25 September 2013, 11:52 • 2 min
Žitňanská: Smer-SD degraduje postavenie parlamentu

BRATISLAVA - Vládny Smer-SD podľa poslankyne za SDKÚ-DS Lucie Žitňanskej degraduje postavenie parlamentu voči vláde.

slovakia

left justify in out

"Reálny problém tohto parlamentu je, že voči vláde jednej strany nemá žiadnu autoritu, vrátane jeho vedenia. Inak by si minister nedovolil neprísť na interpelácie a vláda by si nedovolila odísť z parlamentu, keď sa rokuje o jej odvolaní," konštatovala v rozprave k novele rokovacieho poriadku Žitňanská. Poslankyňa za SDKÚ-DS považuje za najdôležitejšie, aby parlament plnil kontrolnú funkciu voči vláde. Opozícia má podľa jej slov sťaženú kontrolnú funkciu aj preto, že dominantný Smer-SD svojou väčšinou vo výboroch národnej rady môže blokovať vykonávanie poslaneckých prieskumov, často ich neumožní vykonať. "Väčšina posudzuje, čo áno a čo nie, čo je správne a nesprávne," poznamenala. Pôsobenie Alojza Hlinu považuje Žitňanská za folklór a nie zásadný problém fungovania národnej rady. "Nech si pokojne búcha topánkou," dodala.

SDKÚ-DS navrhuje, aby sa v rokovacom poriadku zmenil výber otázok poslancov v Hodine otázok a v interpeláciách ministrom. Mali by sa vytvoriť dva koše. V jednom by boli otázky vládnych poslancov a v druhom opozičných. Z nich by sa otázky žrebovali striedavo. SDKÚ-DS chce tým zabezpečiť, aby ministri nemohli dostať otázky len od vládnych poslancov. Pavol Zajac z KDH chce zas obmedziť odpovede členov vlády na päť minút. SaS chce zakotviť, aby poslanecký klub nezanikol, ak klesne počet jeho členov pod osem. Liberál Martin Poliačik po vzore českej úpravy navrhol, aby poslanecký klub zanikol, keď bude mať menej ako päť členov. Poslanecký klub OĽaNO zasa presadzuje, aby poslanci mohli vykonávať poslanecký prieskum individuálne a bez súhlasu parlamentného výboru. Poslanci by si podľa obyčajných rovnako mohli vyžiadať aj správy od ministrov a ďalších vysokých verejných funkcionárov, ktorí by museli odpovedať do 30 dní. 

Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský upozornil, že rokovací poriadok presahuje strany a volebné obdobia. "Aby tí, čo majú väčšinu, si nemysleli, že sa to v budúcnosti nemôže obrátiť proti nim," poznamenal. Zmeny v rokovacom poriadku by sa podľa jeho slov mali prijímať veľkou politickou dohodou. Hrušovský súhlasí s návrhom, aby poslanecký klub zanikol, ak má menej ako osem členov. "Ak strana prekročí päť percent, získa najmenej osem mandátov. Od toho vzniklo číslo pre klub. Navrhované riešenie je normálne a praktické," dodal. 

Podľa poslanca Smeru-SD Juraja Blanára opozícia torpéduje konsenzus pri zmenách v rokovacom poriadku. "Robíte z toho politiku," odkázal opozičným poslancom. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies