Žitňanská: Smer nechce očistiť justíciu, chce si tam upevniť moc

NETKY.SK • 19 Marec 2014, 11:37 • 2 min
Žitňanská: Smer nechce očistiť justíciu, chce si tam upevniť moc

BRATISLAVA - Strana Smer-SD nemá skutočný záujem očistiť justíciu, snaží sa v nej upevniť svoje mocenské postavenie v súdnictve. Myslí si to exministerka spravodlivosti a nezaradená poslankyňa NR SR Lucia Žitňanská. Zhodnotila tak zmeny v justícii, na ktorých sa dohodli Smer-SD a KDH a o ktorých má parlament rokovať ešte pred druhým kolom prezidentských volieb.

slovakia

left justify in out

Žitňanská považuje návrh v kontexte súčasnej politickej situácie za nebezpečný. Vidí problém napríklad v navrhovanej zmene zloženia Súdnej rady SR, ako aj v rozšírení jej pôsobnosti. "Tento návrh posilňuje pozíciu parlamentu a vlády v Súdnej rade (SR) SR," povedala na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente.

      

Poslankyni sa nepozdáva, že by prezident SR mal prísť o právo menovať členov SR SR. Poukázala, že po novom by jednu polovicu sudcov v SR SR zvolili sudcovia a druhú by volil parlament a menovala by ich vláda. Prezident dnes menuje troch členov, po novom by to robiť nemohol. Smer-SD chce túto zmenu podľa Žitňanskej prijať aj preto, že si nie je istý víťazstvom svojho prezidentského kandidáta Roberta Fica.
      

"Motivácia Smeru rýchlo sa etablovať v Súdnej rade SR a následne urobiť v tomto zložení previerky existujúcich sudcov môže byť veľmi veľká. Vidím za tým aj mocenské záujmy, nie pomyselnú očistu v justícii, na to neverím," vyhlásila. Oddelenie funkcií predsedu Najvyššieho súdu a Súdnej rady SR, ako aj obmedzenie sudcovskej imunity nekritizuje, v kontexte ďalších zmien to môže byť podľa nej užitočné.
      

Žitňanská má problém aj s vykonávacím predpisom, ktorý navrhol Smer-SD. Poslankyňa sa nazdáva, že zo Súdnej rady SR robí akoby paralelné ministerstvo spravodlivosti. Poukázala aj na to, že po oddelení funkcií šéfa NS SR a SR SR vznikne platené miesto na plný úväzok - predseda SR SR. Pýta sa, pre koho sa toto miesto chystá. "Takéto návrhy nechodia len tak," uzavrela.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies