Žitňanská: Slovensko nevyužíva eurofondy v oblasti sociálnych služieb

NETKY.SK • 27 September 2016, 18:14 • 2 min
Žitňanská: Slovensko nevyužíva eurofondy v oblasti sociálnych služieb

BRUSEL - Slovenská europoslankyňa Jana Žitňanská (NOVA) dnes na pôde Európskeho parlamentu v Bruseli pripravila workshop s názvom Využitie eurofondov na deinštitucionalizáciu - Porovnanie slovenskej a českej skúsenosti.

slovakia

left justify in out

Podujatie zorganizovala v spolupráci s českou europoslankyňou Olgou Sehnalovou (ČSSD). Jeho cieľom bolo odprezentovať, do akej miery sa vďaka prostriedkom z Európskych štrukturálnych a investičných fondov (EŠIF) podarilo, respektíve nepodarilo naštartovať a realizovať transformáciu z inštitucionálnej na komunitnú starostlivosť. Zároveň sa malo upozorniť na nedostatky, ktoré v tomto procese existujú.

 

Podľa Žitňanskej je situácia na Slovensku v tejto oblasti je vážna. Viac ako 80 percent prijímateľov sociálnych služieb stále žije vo veľkokapacitných zariadeniach; to je v rozpore s ich právom na nezávislý život podľa ustanovení Dohovoru OSN o právach ľudí so zdravotným postihnutím.

 

"V Českej republike má vďaka prostriedkom z EÚ prístup ku komunitným sociálnym službám viac ako 1500 nových klientov, čo im umožňuje viesť oveľa nezávislejší a plnohodnotnejší život. U nás sme na čísle nula, a to i napriek tomu, že 'nové' eurofondy môžeme čerpať už od roku 2014," skonštatovala Žitňanská.

 

Zdôraznila, že tento proces nie je iba o zatváraní veľkých budov a presúvaní ľudí s mentálnym postihnutím, seniorov či detí z detských domovov do menších objektov. Je to aj o zabezpečení individuálnych potrieb klientov, ktorí často nemajú prístup k potrebným a kvalitným službám a niekedy musia žiť vo veľmi nedôstojných podmienkach. Podľa poslankyne je nepochopiteľné, že slovenské ministerstvá viac ako 230 miliónov z eurofondov vyčlenených na túto reformu nezačali čerpať.

 

"Svojou nečinnosťou ničia životy ľudí a riskujú, že Slovensko zase raz preslávia neschopnosťou zmysluplne míňať európske peniaze," upozornila. Vyzvala ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera a ministerku poľnohospodárstva Gabrielu Matečnú, aby v tejto veci okamžite začali konať, "pretože už včera bolo neskoro".

 

Obe poslankyne využili čas a priestor v EP na prezentáciu dokumentárneho filmu Jednoduché šťastie, ktorý pripravila nadácia Socia. Na podujatí na pôde EP s príspevkami na túto tému vystúpili aj experti zo Slovenska a Českej republiky, spolu s riaditeľkou a klientmi Domova sociálnych služieb Slatinka.

 

Na podujatí sa zúčastnili predstavitelia Európskej komisie, zástupcovia slovenských a českých regiónov z Bruselu, členovia medzinárodných neziskových organizácií a tiež slovenská ombudsmanka pre ľudí so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies