Žitňanská sa stretla so zástupkyňou nadácie J.K. Rowlingovej

NETKY.SK • 12 November 2016, 13:25 • 2 min
Žitňanská sa stretla so zástupkyňou nadácie J.K. Rowlingovej

BRATISLAVA - Europoslankyňa Jana Žitňanská sa tento týždeň stretla s Irinou Papanchevou, zástupkyňou nadácie Lumos v Bruseli. Medzinárodná nadácia Lumos, ktorú založila autorka Harryho Pottera, sa intenzívne zasadzuje o to, aby do roku 2050 žiadne z detí nemuselo vyrastať v detských domovoch alebo v iných inštitúciách.

slovakia

left justify in out

Ako informovala Žitňanská, dôvodom stretnutia bolo nadviazanie spolupráce so snahou zlepšiť život opustených detí a detí so zdravotným postihnutím umiestnených do veľkých inštitúcií na Slovensku.


„Aj keď sa situácia na Slovensku aj vďaka prostriedkom z eurofondov postupne zlepšuje, príliš veľa detí je ešte stále umiestnených v detských domovoch a iných zariadeniach. Môže za to aj zle nastavená legislatíva a financovanie. Štát by mal zlepšiť finančné podmienky, aby si deti do starostlivosti mohlo brať viac rodín,“ myslí si Žitňanská. 


Rowlingovej nadácia od roku 2005 spolupracuje s vládami, odborníkmi, opatrovateľmi, ako aj samotnými rodinami v Európe a v Amerike, pričom verí, že sa im spoločným úsilím do roku 2050 podarí dosiahnuť vytýčený cieľ. „Táto méta je možno ambiciózna, ale nie nereálna. Lumos zámerne rozbehol projekty aj v chudobných krajinách, aby ukázal, že keď sa chce, tak sa dá. Veľmi dobrým príkladom pre ostatné štáty môže byť napríklad Moldavsko, kde sa nám podarilo od roku 2007 znížiť počet detí v inštitúciách o viac ako 70 percent,“ povedala Papancheva.


Podľa Jany Žitňanskej viaceré krajiny ukázali silnú vôľu spolupracovať na všetkých úrovniach a aj preto sú projekty úspešné, z čoho by si mohlo zobrať príklad aj Slovensko. Nadácia Lumos je u nás v kontakte s neziskovou organizáciou Návrat, ktorá presadzuje a podporuje návrat opustených detí z detských domovov do rodín.


Milióny detí na celom svete žijú v ústavoch, pričom až 80 percent z nich nie sú siroty. Väčšina z nich má svoje rodiny, od ktorých boli oddelené a následne umiestnené do inštitúcii z dôvodu chudoby alebo zdravotného postihnutia. Podľa odborníkov inštitucionalizácia upiera deťom individuálnu lásku a starostlivosť a môže dokonca mať negatívny dosah na vývoj ich mozgu. Zároveň ide o porušenie ich ľudských práv, s negatívnymi účinkami na celý život, dodala Žitňanská.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies