Žitňanská sa stala rozhodcom Viedenského medzinárodného súdu

NETKY.SK • 23 Máj 2013, 09:50 • 2 min
Žitňanská sa stala rozhodcom Viedenského medzinárodného súdu

BRATISLAVA - Bývalá ministerka spravodlivosti, poslankyňa Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) bola zapísaná medzi stálych rozhodcov Viedenského medzinárodného rozhodcovského súdu (VIAC).

slovakia

left justify in out

Slovenskí aj zahraniční podnikatelia si ju budú môcť zvoliť, aby na tomto arbitrážnom súde rozhodovala ich spory. VIAC obvykle rieši obchodné spory s medzinárodným prvkom. Agentúru SITA o tom informovala advokátska kancelária TaylorWessing e/n/w/c advokáti, s ktorou Žitňanská spolupracuje.

"Je účelné, aby v prípade obchodného sporu zo zmluvy, ktorá bola uzatvorená podľa slovenského práva medzi napríklad poľským a slovenským podnikateľom, spor rozhodoval rozhodca, ktorý slovenské právo dôkladne pozná. Keďže slovenských rozhodcov bolo v zozname relatívne málo, považujeme zápis Lucie Žitňanskej za dobrú správu pre slovenských podnikateľov,“ hovorí partner advokátskej kancelárie Radovan Pala. Lucia Žitňanská bude na rozhodcovskom súde vo Viedni rozhodovať spory v slovenskom, českom a nemeckom jazyku. 

„Riešenie sporov prostredníctvom rozhodcovského konania (arbitráže) predstavuje rovnocennú alternatívu k súdnemu konaniu. Vzhľadom na neuspokojujúci stav slovenského súdnictva odporúčame našim klientom riešiť ich obchodné spory prednostne v arbitráži,“ povedal druhý partner kancelárie Andrej Leontiev. Predpokladom je uzatvorenie tzv. rozhodcovskej doložky, ktorá môže pre prípad neskoršieho sporu tvoriť súčasť obchodnej zmluvy. Medzi výhody arbitráže patrí podľa advokáta predovšetkým rýchlosť, odbornosť a efektivita sporového konania. Rozhodcovské konanie obvykle trvá niekoľko mesiacov a tzv. rozhodcovský nález nemožno napadnúť odvolaním. 

VIAC je stálym rozhodcovským súdom pri Hospodárskej komore Rakúska. Bol zriadený v roku 1975 a tradícia jeho nestrannosti má svoj pôvod v časoch studenej vojny. Tento rozhodcovský súd radi využívali „kapitalistickí podnikatelia“ a socialistické podniky zahraničného obchodu pre rozhodovanie vzájomných obchodných sporov. Postup rozhodovania súdu upravujú tzv. Viedenské pravidlá. Spor medzi stranami rozhoduje rozhodcovský súd podľa práva, ktoré si tieto zvolili v zmluve.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies