Žitňanská: S Procházkom môžu byť problémy, SR by malo vybrať na sudcu Všeobecného súdu EÚ iného kandidáta

NETKY.SK • 15 Marec 2017, 13:53 • 2 min
Žitňanská: S Procházkom môžu byť problémy, SR by malo vybrať na sudcu Všeobecného súdu EÚ iného kandidáta

BRATISLAVA – Slovensko by malo rezignovať na kandidatúru Radoslava Procházku za sudcu Všeobecného súdu EÚ a hľadať nového kandidáta. Nepriamo to dnes po zasadnutí vlády uviedla ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

slovakia

left justify in out

„Existujú nepísané pravidlá v rámci procedúr a to nepísané pravidlo je, že sa rešpektuje stanovisko poradného výboru,“ uviedla ministerka. Poradný výbor Rady EÚ vydal k Procházkovi negatívne stanovisko ešte vlani v decembri. Vláda rozhoduje, či na jeho kandidatúre trvá aj tak.

 

Podľa Žitňanskej krajiny rešpektujú poradný výbor, jedinou výnimkou v minulosti bola Česká republika. „Výsledok bol, že jej kandidát neprešiel,“ pripomenula. „Myslím si, že je dobré rešpektovať aj nepísané pravidlá, lebo v opačnom prípade sa nám to môže vrátiť a bude to nepríjemná situácia pre Slovenskú republiku,“ doplnila.

 

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD), ktorého rezort zabezpečuje komunikáciu s európskymi orgánmi v tejto veci, už dávnejšie uviedol, že otázka kandidatúry Procházku je vecou politického rozhodnutia na úrovni predsedov vládnych strán.

 

„Ak bude vláda trvať na Procházkovi, je veľmi pravdepodobné, že ho čaká podobný osud ako českého kandidáta a neprejde,“ uviedol dnes Lajčák. Ak by Slovensko trvalo na kandidatúre Procházku aj napriek negatívnemu odporúčaciemu stanovisku poradného výboru, jeho návrh by sa dostal na rokovanie zástupcov členských krajín EÚ. Premiér Robert Fico (Smer-SD) v piatok (10. 3.) uviedol, že sa asi bude musieť v tejto veci stretnúť s bývalým predsedom strany #Sieť. Povedal, že Procházka je pravdepodobne pripravený odstrániť niektoré problémy, ktoré mu vytkol poradný výbor.

 

"Keď je tu eminentná snaha kandidáta, ktorý je jazykovo pripravený a ktorý sa vyzná vo veciach, tak sa tým záujmom budeme seriózne zaoberať," povedal Fico s tým, že nájsť vhodného kandidáta nie je ľahké.

 

Písomné stanovisko poradného výboru Rady EÚ dostala Súdna rada začiatkom januára. Výbor Procházku neodsúhlasil, lebo mal obavy z integrity slovenského kandidáta, ktoré neboli jeho vypočutím rozptýlené.

 

Bývalý predseda strany #Sieť je druhým odmietnutým kandidátom Slovenska na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ. Pred ním neuspela kandidátka Mária Patakyová pre nedostatočnú znalosť francúzskeho jazyka.

 

Súdna rada zvolila Procházku za ďalšieho kandidáta 19. septembra, vláda kandidatúru odsúhlasila 28. septembra. V Bruseli ju napadol predseda opozičnej strany SaS Richard Sulík. V liste adresovanom Európskemu súdnemu dvoru upozornil na nízky morálny kredit Procházku a na netransparentné financovanie jeho prezidentskej a parlamentnej kampane.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies