Žitňanská: Rodičia by mohli čerpať rodičovskú dovolenku do 12 rokov dieťaťa

NETKY.SK • 19 December 2014, 14:03 • 2 min
Žitňanská: Rodičia by mohli čerpať rodičovskú dovolenku do 12 rokov dieťaťa

BRATISLAVA - Postupné čerpanie rodičovskej dovolenky na Slovensku až do 12 rokov veku dieťaťa a tiež starostlivosť o deti v takzvaných detských skupinách, navrhuje hnutie NOVA.

slovakia

left justify in out

Poslanci združení v tomto hnutí ešte pre rokom navrhli balík opatrení a nazvali ho "Opatrenia pre šťastnejšiu rodinu". Dnes oba návrhy predstavila na tlačovej konferencii v Bratislave poslankyňa Európskeho parlamentu Jana Žitňanská. V tom prvom prípade sa inšpirovala Európskou komisiou, ktorej zamestnanci si môžu vyčerpať časť rodičovskej dovolenky do vyššieho veku dieťaťa, než je tomu u nás. V druhom išla podľa vzoru právnej úpravy niektorých krajín EÚ, napríklad aj českej.
     

"Nariadenie, ktoré platí pre zamestnancov Európskej komisie, hovorí, že ak si rodič nevyčerpá celú rodičovskú dovolenku a nebude poberať rodičovský príspevok počas celého obdobia, môže nejakú časť preniesť do ďalších rokov veku dieťaťa, maximálne šesť mesiacov rodičovskej dovolenky si môže preniesť do obdobia až do 12 rokov veku dieťaťa," priblížila návrh Žitňanská. Takto by rodičia mohli čerpať dovolenku podľa potrieb po častiach, čo by mohli využívať najmä v období detských prázdnin. "V čase, keď by matka rodičovský príspevok poberala, nemala by nárok na mzdu. Vrátila by sa do štatútu rodiča na rodičovskej dovolenke," vysvetlila europoslankyňa. 
     

Zamestnávateľov a ani štátny rozpočet nebude návrh podľa eroposlankyne finančne zaťažovať, keďže už teraz majú rodičia nárok poberať rodičovský príspevok počas troch rokov veku dieťaťa a v prípade, že ide o dieťa hendikepované, tak počas šiestich rokov.
     

"Je to konkrétne riešenie pre zosúladenie rodinného a pracovného života, aby rodičov zmienka o prázdninách nedesila, ale aby sa na ne mohli tešiť a užiť si ich so svojimi deťmi,"  myslí si.
     

Druhý návrh počíta s tým, že popri zariadeniach pre deti by mohli fungovať aj takzvané "detské skupiny", ktoré sú oveľa flexibilnejšie a majú svoje miesto už vo viacerých krajinách Európskej únie. "Riešenie sa osvedčilo v Českej republike. Takéto detské skupiny môžu zriaďovať rôzne subjekty, od škôl, vyšších územných celkov, zamestnávateľov, ale môže to byť pokojne aj mamička, ktorá je na materskej so svojim dieťatkom, chce si privyrobiť a bude sa starať o ďalšie deti," priblížila Žitňanská. Suma, s ktorou počíta štát na podporu materských škôl, podľa nej nebude dostačujúca.
     

Ďalší návrh predpokladá, že ak si rodič na rodičovskej dovolenke  bude chcieť privyrobiť na živnosť alebo na dohodu, môže to urobiť s tým, že ak jeho ročný zárobok nepresiahne sumu minimálneho nezdaniteľného základu dane, čo pre tento rok vychádza na 3803,33 eura, tak do tejto sumy nemusí platiť ani dane, ani odvody, ani podávať daňové priznanie. Takto budú môcť aj zamestnávatelia ponúkať tento typ zamestnávania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies