Žitňanská: Predsedníctvo v EÚ uzatvárame s pozitívnymi výsledkami

NETKY.SK • 9 December 2016, 11:20 • 2 min
Žitňanská: Predsedníctvo v EÚ uzatvárame s pozitívnymi výsledkami

BRATISLAVA - Ministri spravodlivosti členských krajín EÚ pod vedením Lucie Žitňanskej dosiahli prelomovú dohodu o smernici o ochrane finančných záujmov EÚ trestným právom (PIF smernica). Po jeden a pol roku tak slovenské predsedníctvo pripravilo pôdu na formálne prijatie smernice v nadchádzajúcich týždňoch.

slovakia

left justify in out

Začiatkom budúceho roka budú o nej hlasovať Európsky parlament i Rada EÚ. „Ide o zásadný prielom, pretože tento návrh má únia na stole od roku 2012 a posledný rok a pol sa práce nehýbali. Náš tím ich nielen opätovne naštartoval, ale dosiahli sme aj predbežnú dohodu s Európskym parlamentom," informovala Žitňanská, ktorá zdôraznila, že ochrana finančných záujmov únie je kľúčový prvok efektívneho využívania peňazí daňových poplatníkov.

 

Cieľom smernice PIF je na jednej strane úprava trestných činov proti rozpočtu EÚ, a tým i ochrana daňových poplatníkov. Na strane druhej rieši vytvorenie hmotno-právneho základu činnosti úradu európskeho prokurátora. Hlavným sporným bodom bolo zahrnutie podvodov s DPH do smernice, čo rokovania zablokovalo na rok a pol. Ako informoval hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla, diskusia o návrhu na zriadenie úradu európskeho prokurátora (EPPO) potvrdila, že väčšina ministrov návrh podporuje, a to na základe textu, ktorý je výsledkom náročných diskusií pod taktovkou slovenského predsedníctva. Text ešte vyžaduje expertné diskusie o dvoch ustanoveniach, avšak ministerka Žitňanská vyjadrila presvedčenie, že nasledujúce kroky s cieľom zriadiť EPPO sa podaria počas nadchádzajúceho maltského predsedníctva. „Ide o prielom a reálny krok smerom k vzniku úradu európskeho prokurátora. Máme pomerne širokú zhodu na základných kameňoch tohto úradu, hoci diskusia sa začala ešte v roku 2013,“ uviedla Žitňanská.

 

Ministri tiež prediskutovali návrh smernice o digitálnom obsahu, pričom revidované znenie návrhu predloží Slovensko ešte počas zostávajúcich dní jeho predsedníctva v EÚ. Ministri hovorili aj o politickej dohode s Európskym parlamentom o návrhu smernice o boji proti terorizmu, ktorú sa taktiež podarilo dosiahnuť počas slovenského predsedníctva. Smernica bude dôležitým prínosom najmä v oblasti posilnenia trestného rámca proti aktuálnym teroristickým hrozbám. „Teší ma, že dnešnú Radu EÚ, ale aj uplynulých šesť mesiacov môžem zavŕšiť pozitívnymi výsledkami. O to viac, že sa týkajú veľmi náročných tém,“ uzavrela Žitňanská po záverečnom rokovaní Rady pre spravodlivosť v jej réžii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona