Žitňanská pred summitom: Dvojtvárnosť nie je dobrá cesta, ministri by mali svoje hlasovanie doma vysvetliť

NETKY.SK • 6 Október 2016, 13:32 • 2 min
Žitňanská pred summitom: Dvojtvárnosť nie je dobrá cesta, ministri by mali svoje hlasovanie doma vysvetliť

BRATISLAVA – Očakávania od summitu predsedov parlamentov členských štátov EÚ, ktorý sa dnes začína v Bratislave, sú triezve. Ide o fórum predovšetkým na výmenu informácií a politický dialóg. Pre TASR to uviedla europoslankyňa Jana Žitňanská (NOVA).

slovakia

left justify in out

"Určite podporujem, aby sa zlepšili procesné vzťahy medzi inštitúciami EÚ a národnými parlamentmi, aby mali národné parlamenty dlhšie lehoty na formovanie odôvodnených stanovísk a zlepšovanie ich kvality," povedala.

 

V otázke jednoty EÚ si myslí, že veľa vecí je o komunikácii. "Ak ministri zahlasujú za návrhy v Bruseli, nemôžu sa doma tváriť, ako by sa ich to netýkalo. Ich ďalšou úlohou je doma túto podporu vysvetľovať. Dvojtvárnosť nie je dobrá cesta a znižuje dôveru občanov," konštatovala Žitňanská s tým, že zlepšenie komunikácie je jednou z najčastejších tém, ktorú slovenskí predstavitelia spomínajú pri predstavovaní nášho predsedníctva v Rade EÚ.

 

V otázke globálnej angažovanosti EÚ sa domnieva, že toto je jedna z oblastí, v ktorej má Európa v Európskom parlamente silného hráča. Práve v stredu (5.10.) v parlamente podľa jej slov hlasovali o globálnych záväzkoch EÚ. "Ja som veľmi rada, že sme podporili témy, ktoré sú mi v rámci globálnej pomoci blízke. Ide o dôležitosti podpory miestnej výroby potravín, boj proti plytvaniu potravinami a starostlivosť o zdravie matiek a detí v ranom veku," uzavrela Žitňanská.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona