Žitňanská: Postup Najvyššieho súdu v spore ÚPN s Babišom je prekvapujúci

NETKY.SK • 8 Február 2017, 13:22 • 2 min
Žitňanská: Postup Najvyššieho súdu v spore ÚPN s Babišom je prekvapujúci

BRATISLAVA – Postup Najvyššieho súdu (NS), ktorý zamietol dovolanie Ústavu pamäti národa (ÚPN) v prípade týkajúcom sa spolupráce Andreja Babiša s ŠtB, je pre ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú (Most-Híd) prekvapením. Uviedla to dnes po zasadnutí vlády.

slovakia

left justify in out

„Priznám sa, že Najvyšší súd ma stále dokáže prekvapiť niektorými svojimi rozhodnutiami a nie vždy príjemne,“ povedala Žitňanská. Ministerka nechcela priamo komentovať verdikt NS s odôvodnením, že ako predstaviteľka výkonnej moci by mala byť zdržanlivá. O obsah rozhodnutia sa však bude zaujímať.

 

„Prečítam si to rozhodnutie, nevidela som ho, nebolo ešte publikované, potrebujem si ho prečítať, ale je to také zvláštne prekvapenie. Lebo to je taká procesná otázka, takže je to také zvláštne prekvapenie,“ doplnila.

 

NS zamietol dovolanie ÚPN, ktorý namietal nezákonnosť výpovedí troch bývalých príslušníkov ŠtB pred nižšími súdnymi inštanciami. Tí totiž neboli zbavení mlčanlivosti. NS procesný nedostatok v dovolacom konaní odstránil. Dodatočne požiadal ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), ktorý vyhovel žiadosti o zbavenie mlčanlivosti.

 

Expríslušníci ŠtB vypovedali na súde v prospech súčasného vplyvného českého politika, ktorý tak spor ohľadom jeho evidencie v zväzkoch ŠtB vyhral. ÚPN označil iniciatívny postup NS za neštandardný. Predseda správnej rady ústavu Ondrej Krajňák vyjadril svoje znepokojenie.

 

„Nielen preto, ako Najvyšší súd pristupuje k nezákonným dôkazom a viacerým procesným pochybeniam v spore s pánom Babišom. Ešte viac ma znepokojuje, že Najvyšší súd sa ako najvyššia súdna inštancia snaží z nezákonnosti vytvoriť zákonnosť,“ kritizoval Krajňák, ktorý si podľa jeho slov nevie postup NS vysvetliť.

 

NS tvrdí, že postupoval v súlade so zákonom. „Týka sa to aj žiadosti o oslobodenie od povinnosti mlčanlivosti svedkov zaslanej Kancelárii ministra vnútra Slovenskej republiky. Najvyšší súd SR vo veci rozhodol 31. januára 2017 tak, že dovolanie žalovaného odmietol. Dôvody rozhodnutia budú uvedené v jeho písomnom vyhotovení v zákone stanovenej lehote,“ reagoval hovorca súdu Boris Urbančík.

 

"Vo svojej žiadosti Najvyšší súd Slovenskej republiky uvádza, že podľa právnej teórie a aplikačnej praxe možno tieto dôkazy konvalidovať dodatočným oslobodením od povinnosti mlčanlivosti,“ objasnila hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová, prečo minister Kaliňák vyhovel žiadosti NS. „Ministerstvu vnútra SR neprináleží spochybňovať rozhodnutie Najvyššieho súdu," doplnila.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona