Žitňanská: Poslanec Kresák pripravuje kompromis na zrušenie Mečiarových amnestií

NETKY.SK • 8 Marec 2017, 13:27 • 2 min
Žitňanská: Poslanec Kresák pripravuje kompromis na zrušenie Mečiarových amnestií

BRATISLAVA - Poslanec Národnej rady SR Peter Kresák (Most-Híd) pripravuje kompromisný návrh, ktorý by mohol zabezpečiť zrušenie tzv. Mečiarových amnestií v parlamente. Informovala o tom dnes ministerka spravodlivosti a podpredsedníčka Mosta-Híd Lucia Žitňanská.

slovakia

left justify in out

"Most-Híd má v tom jasno. Podporujeme zrušenie Mečiarových amnestií. Keď treba, tak ako kompromis ponúkame následnú možnosť podania už toho ústavného zákona na Ústavný súd. Ja si myslím, že je to rozumné kompromisné riešenie. To je pozícia Mosta-Híd," uviedla Žitňanská. Toto riešenie by teda predpokladalo najskôr zrušenie Mečiarových amnestií a následné posúdenie na Ústavnom súde.

 

Na rokovaní vlády sa dnes podľa nej o tejto otázke nehovorilo. "Je to parlamentná záležitosť," vysvetlila. "Béla Bugár jasne povedal, že sa zasadí o to, aby presvedčil poslancov, aby hlasov na zrušenie amnestií bolo dosť. Ja som presvedčená, že to aj urobí," doplnila Žitňanská.

 

Otázkou zrušenia Mečiarových amnestií sa zaoberala dnes koaličná rada. Lídri po jej skončení o výsledkoch neinformovali. Dohoda zatiaľ podľa informácií TASR nie je. Partneri sa majú zísť k tejto téme opäť už v širšom zložení a mali by doriešiť spôsob, ako sa vyrovnať so zrušením Mečiarových amnestií. Predseda Mosta-Híd Béla Bugár v utorkovej diskusii s Mečiarom povedal, že bude presviedčať koaličných partnerov, aby tento krok podporili. Spoločenská objednávka podľa jeho slov na to silnie.

 

Smer-SD dlhodobo tvrdil, že Mečiarove amnestie sú amorálne, ale právne nezrušiteľné. SNS tiež o ich zrušiteľnosti pochybuje. Podpredseda Smeru-SD a minister kultúry Marek Maďarič sa nedávno vyjadril, že ak by bol poslancom, hlasoval by za zrušenie. Následne premiér Robert Fico (Smer-SD) vo videu na Facebooku hovoril o možnosti dať právomoc Ústavnému súdu rozhodnúť, či sú amnestie zrušiteľné alebo nie. Návrh na zrušenie amnestií by mal byť na marcovej schôdzi parlamentu.

 

 

 

Amnestie udelené v roku 1998 vtedajším premiérom Vladimírom Mečiarom sa týkajú prípadu zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny, ako aj zmareného referenda. Zo skutku zavlečenia bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona