Žitňanská: Porušujeme Dohovor o právach osôb so zdravotným postihnutím

NETKY.SK • 26 September 2015, 16:08 • 2 min
Žitňanská: Porušujeme Dohovor o právach osôb so zdravotným postihnutím

BRATISLAVA - Poslankyňa Európskeho parlamentu a podpredsedníčka skupiny pre práva osôb so zdravotným postihnutím Jana Žitňanská (NOVA) upozorňuje, že 30. septembra vyprší termín, dokedy sa ministerstvo práce mohlo zapojiť do pilotného projektu Európskeho preukazu zdravotného postihnutia, ktorý by umožnil slovenským držiteľom preukazu ZŤP využívať vo vybraných krajinách EÚ zľavy v oblasti kultúry, športu, cestovného ruchu či verejnej dopravy.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo však oznámilo, že sa do projektu nezapojí, dôvodom je podľa ministerstva nedostatok času na zmenu vnútroštátnej legislatívy a neexistujúcu legislatívu na európskej úrovni.


"Bola som veľmi sklamaná, keď mi ministerstvo pred mesiacom oznámilo, že sa do projektu nezapojí. Osoby so zdravotným postihnutím patria totiž k tým, ktorí sú vo v ťažšej finančnej situácii a je mi ľúto, že nebudú môcť na rozdiel od zdravotne postihnutých z iných krajín EÚ profitovať zo zliav v zahraničí," uviedla Žitňanská.


Ako dôvod nezapojenia sa do pilotného projektu ministerstvo práce v odpovedi europoslankyni uvádza nedostatok času na zmenu vnútroštátnej legislatívy a neexistujúcu legislatívu na európskej úrovni. Podľa Žitňanskej otvorenie výzvy počas letných prázdnin nebolo zo strany komisie najšťastnejšie, no tvrdí, že ako dôvod pre nezapojenie sa to neobstojí. "Komisia už v roku 2013 založila pracovnú skupinu, ktorá o podobe preukazu diskutovala na pravidelných stretnutiach. Na týchto stretnutiach bol prítomný aj zástupca slovenského ministerstva práce" vysvetlila europoslankyňa.


"Slovensko nezapojením sa do projektu nielen že porušuje Dohovor o právach osôb so zdravotným postihnutím, ale príde aj o 60-tisíc eur, čo bola minimálna suma, o ktorú sme sa v projektovej výzve mohli uchádzať. Je to hanba," dodáva Žitňanská.


Návrh projektu, v ktorom si členské štáty mohli sami určiť, aké výhody a v ktorých oblastiach, chcú poskytnúť zdravotne postihnutým z iných členských štátov, bolo možné predkladať od 10. júla, kedy bola výzva zverejnená. Európska komisia zároveň vyčlenila na podporu spomínaného preukazu 1 550 000 eur.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies