Žitňanská plánuje nasadenie elektronických náramkov do väzníc

NETKY.SK • 30 September 2016, 13:55 • 2 min
Žitňanská plánuje nasadenie elektronických náramkov do väzníc

BRATISLAVA – Elektronické náramky by mohli monitorovať odsúdených nielen v domácom väzení ale aj priamo v slovenských väzniciach. O takomto rozšírení Elektronického systému monitoringu osôb (ESMO) uvažuje ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Cieľom je zlepšiť využiteľnosť najväčšieho elektronizačného projektu v súdnictve za 27 miliónov eur, ktorý zatiaľ neprináša požadované výsledky.

slovakia

left justify in out

Od spustenia systému začiatkom tohto roka bolo monitorovaných 25 osôb. „Máme záujem, aby ten systém bol využívaný omnoho intenzívnejšie a ja verím, že do konca roku vám predstavím pilotné projekty, ktoré začneme robiť,“ uviedla ministerka v stredu (28. 9.) po zasadnutí vlády.

 

Ministerstvo pripravuje v tejto súvislosti balík nelegislatívnych opatrení, ale aj legislatívne opatrenia na zjednodušenie práce s ESMO. „Spustíme pilotné projekty najmä pre využitie náramkov v rámci väzenstva,“ priblížila Žitňanská. Elektronické náramky by tak mohli monitorovať napríklad odsúdených v otvorených oddeleniach s najnižším stupňom stráženia.

 

Sudcovia sa podľa ministerky zatiaľ bránia využívaniu alternatívnych trestov pomocou systému ESMO najmä preto, že to zdržuje súdne konanie. Nasadeniu elektronického monitoringu predchádza zisťovanie, ktorého výsledky musí dostať sudca na stôl, kým rozhodne o domácom väzení.

 

„Prieskum dnes trvá probačným a mediačným úradníkom možno mesiac, vydanie trestného rozkazu ide rýchlejšie a sudcovia nechcú zdržovať súdne konanie,“ ozrejmila Žitňanská. Chce preto hovoriť s predstaviteľmi prokuratúry a polície, aby sa vhodnosť nasadenia ESMO zisťovala už v skorších fázach.

 

Ministerka sa zároveň pokúsila zreálniť servisné náklady na systém, ktoré môžu v tomto roku presiahnuť sumu tri milióny eur. S dodávateľom systému, ktorý zároveň poskytuje servis vyjednala viacero zliav. Tie by mali priniesť ročnú úsporu 630.000 eur s DPH. Firma zároveň poskytla zľavu pri niektorých druhoch podpory, čo má štátu ušetriť ďalších 120.000 eur.

 

Na ministerstvo prišli kontrolóri NKÚ preveriť využívanie systému ESMO v praxi. Kontrola sa uskutočňuje na základe záujmu ministerky. Projekt ESMO, pod ktorým je podpísaný jej predchodca Tomáš Borec (nominant Smeru-SD), je podľa nej možno až príliš robustný. „Nechcem prejudikovať, ani nechcem kriminalizovať, jednoducho som rada, že sa na to niekto pozrie a povie nám, ako máme veci robiť,“ doplnila Žitňanská.

 

Projekt ESMO sa dostal do ostrej prevádzky desať rokov od nadobudnutia účinnosti nových trestných kódexov, ktoré zaviedli používanie alternatívneho trestu domáceho väzenia. Práve elektronický monitoring má výraznejšie presadiť používanie týchto trestov. Slovenská inštalácia, ktorá umožňuje monitoring až 1000 osôb je pritom jednou z najväčších. Okrem domáceho väzenia systém umožňuje kontrolovať i zákaz priblíženia sa k osobe, lokalite, ako aj zákaz požívania alkoholických nápojov.

 

Minister Borec očakával od zavedenia ESMO šetrenie finančných prostriedkov pre štát. Prisľúbil, že technická časť projektu sa do šiestich rokov zaplatí. Rezort vyčíslil, že pobyt odsúdeného v kamennej väznici vyjde štát na 30 eur denne. V prípade domáceho väzenia cez ESMO klesnú na desatinu (3,08 eura denne). Polovicu z toho bude platiť samotný odsúdený. Ďalším očakávaním bolo odľahčenie preplnených väzníc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona