Žitňanská: Paška neumožnil rozpravu kvôli Hlinovi

NETKY.SK • 16 December 2013, 15:54 • 2 min
Žitňanská: Paška neumožnil rozpravu kvôli Hlinovi

BRATISLAVA – Predseda parlamentu Pavol Paška neumožnil otvoriť rozpravu k správam o činnosti tajných služieb pre nezaradeného zákonodarcu Alojza Hlinu, myslí si nezaradená poslankyňa Lucia Žitňanská.

slovakia

left justify in out

„O tom, ako presne sa uskutoční rozprava k tajným službám, sme sa vždy dohodli na poslaneckom grémiu. Aj momentálne by sa dospelo k dohode na grémiu, ale Smer-SD mal problém s tým, či to dodrží aj poslanec Hlina a nebude rečniť dlho,“ vysvetlila na ústavnoprávnom výbore Žitňanská. Zároveň zdôraznila, že parlament si nemôže upravovať pomery ako chce, ale musí postupovať výhradne v zmysle zákona, čo sa teraz nestalo.

Rokovací poriadok podľa nej umožňuje rozpravu skrátiť, respektíve ukončiť, ale nehovorí nič o tom, že by sa mohla neotvoriť. „Nesedí to s tým, čo ste urobili. Paška na grémiu priznal, že mám pravdu, že to nie je úplne kóšer, čo urobil. Keď ste nechceli mať problém s Hlinom, mali ste dodržať literu zákona,“ poznamenala Žitňanská. Rozprava sa podľa nej mala začať a Paška okamžite mohol navrhnúť ukončiť ju, poslanci Smeru-SD by to schválili, a šlo by o zákonný postup. Paška namiesto toho rozpravu neumožnil procedurálnym návrhom, ktorý predniesol deň pred prerokovaním správ tajných služieb v NR SR, pričom poslanci Smeru-SD procedurálny návrh Pašku podporili. 

Poslanec Smeru-SD Boris Susko vyslovil presvedčenie, že Paška dodržal literu zákona. Správy tajných služieb sa podľa neho prerokúvajú v osobitnom režime na neverejnom zasadnutí parlamentu podľa osobitných predpisov a v takom prípade sa k nim nemusí otvoriť rozprava, aj keď sa v minulosti roky konala. Poslanec Smeru-SD Anton Martvoň dodal, že technický pracovník parlamentu, ktorý zaznamenáva schôdzu, nemá bezpečnostnú previerku. V podstate existujú dve správy, jedna podrobnejšia sa oznámi členom osobitného kontrolného výboru, druhá v menšom stupni utajenia, celému plénu. Pri rozprave by sa mohlo stať, že členovia kontrolného výboru sa v sále spýtajú niečo, čo je viac tajné a čo nepatrí ušiam všetkých zákonodarcov. S týmto súhlasil aj Susko. 

„Spochybňujem vašu schopnosť čítať zákon,“ reagoval na Martvoňa poslanec SaS Martin Poliačik. Vyslovil počudovanie nad tým, že Martvoň svoje slová predniesol ako právnik a aj ako vysokoškolský učiteľ práva. Opoziční poslanci pripomínali Smeru-SD, že rozhodnutie výboru do budúcna ovplyvní spôsob, ako bude parlament pristupovať k rozpravám. Lucia Žitňanská navrhla prijať uznesenie, podľa ktorého „právne predpisy neumožňujú, aby k bodu schôdze plénum Národnej rady SR prijalo uznesenie, že rozprava sa neuskutoční.“ 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies