Žitňanská: Paška brzdil zákon o konflikte záujmov pre svoje majetky

NETKY.SK • 24 November 2014, 13:22 • 2 min
Žitňanská: Paška brzdil zákon o konflikte záujmov pre svoje majetky

BRATISLAVA - Predseda parlamentu Pavol Paška brzdil podľa podpredsedníčky strany Most-Híd Lucie Žitňanskej prijatie novely zákona o konflikte záujmov, aby nemusel osobne priznať všetky majetky.

slovakia

left justify in out

Ako povedala dnes pre agentúru SITA, návrh novely zákona o konflikte záujmov bol pripravený viac ako pred rokom. „Jeho prijatie brzdil v parlamente osobne Pavol Paška. Na tom, ako by mali vyzerať transparentné majetkové priznania verejných funkcionárov bola absolútna zhoda naprieč politickým spektrom, kým do hry nevstúpil Paška osobne,“ upozornila. Paška podľa nej len hral, že je treba prijať ešte lepšiu a komplexnejšiu právnu úpravu. „Po kauze CT a po tom, ako sa ukázalo, za akými firmami stojí, motivácia Pašku môže byť jediná, a to, aby nemusel osobne priznať všetky majetky. To je dôvod navyše, aby ten zákon bol predmetom rokovania parlamentu,“

 

Smer-SD aj ostatné parlamentné strany v roku 2012 sľúbili, že upravia zákon o konflikte záujmov. Poslanci všetkých opozičných strán 26. septembra do parlamentu predložili novelu ústavného zákona o konflikte záujmov, podľa ktorej by verejní funkcionári podávali podrobnejšie majetkové priznania ako dnes. Naposledy Paška o tom, že na jeseň Smer-SD predloží zákon o prísnejších majetkových priznaniach tak, aby platil od roku 2015, hovoril v júli. 

 

Opozícia v zákone navrhuje, aby majetkové priznania mali väčšiu výpovednú hodnotu. Nie je v nich zahrnuté len vlastníctvo, ale aj nájmy a výpožičky. Návrh tiež posilňuje kontrolu a dáva možnosť členom príslušného parlamentného výboru obrátiť sa na ústavný súd v prípade, že jeho väčšina nepotrestá verejného funkcionára tak, ako jej to prikazuje zákon. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies