Žitňanská odkazuje Borecovi, aby sa nebránil otvorenosti justície

NETKY.SK • 11 September 2014, 11:24 • 2 min
Žitňanská odkazuje Borecovi, aby sa nebránil otvorenosti justície

BRATISLAVA - Ministerstvo spravodlivosti zavádza pomocou justičných čakateľov systém, ktorý preferuje ľudí zvnútra justície. Ľuďom zvonka kladie bariéry. Opatrenie neprospieva otvorenosti justície, nahráva rodinkárstvu. V parlamentnej diskusii k novele zákona o Justičnej akadémii to povedala exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd), ktorá žiada vrátiť novelu na dopracovanie.

slovakia

left justify in out

 "Už sa nebráňme toľko ľuďom zvonka. Veď aj tak tí, ktorí dnes robia na súdoch, v tých výberových konaniach, samozrejme, majú komparatívnu výhodu," adresovala ministrovi spravodlivosti Tomášovi Borecovi (nominant Smeru-SD). Žitňanská nepredpokladá, že sa začnú ľudia zvonka hlásiť vo veľkom na okresné súdy. "Ale nechajme ten priestor na vyššie stupne súdov, aby takíto ľudia prišli," doplnila.
      

Žitňanská je presvedčená, že ten, kto spĺňa zákonné kritériá, má príslušnú skúšku, má príslušnú prax, sa dokáže pripraviť na výberové konanie tak, že keď ho absolvuje, bude spôsobilým sudcom.
      

Opozičná poslankyňa by tiež rada videla lepšiu prípravu na Justičnej akadémii. Podľa nej by mala viac so sudcami trénovať zručnosti. "Sudcovia čítať vedia. Justičná akadémia by mala viac trénovať zručnosti sudcov, ako majú vyzerať pojednávania," povedala. Podľa Žitňanskej by to pomohlo nielen nováčikom, ale aj starším sudcom.
      

Exministerke spravodlivosti sa nepozdávajú ani zmeny, ktoré majú nastať vo výberových konaniach. Podľa nej "zakonzervováme všetko zlé z výberových konaní, čo tu máme". Oceňuje, že Borec pripustil možnosť nahrávania časti výberových konaní. Žitňanská kritizuje aj zmeny v prokuratúre. Rovnako ako pri justícii má pocit, že sa navrhovateľ snaží uzatvoriť súdnictvo aj prokuratúru do seba.
     

 Žitňanská poukázala aj na to, že zmeny v súdnictve a prokuratúre prichádzajú cez novelu zákona o Justičnej akadémii a to bez širšej diskusie. Neboli ani v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Exministerka spravodlivosti to považuje za neštandardné. Od ministra Boreca zároveň opätovne žiada koncepčný materiál, z ktorého by bolo jasné, ako si predstavuje budúcnosť slovenskej justície.
      

Borec nesúhlasí s tvrdením Žitňanskej, že vytvára bariéry pre ľudí zvonka a preferuje ľudí zvnútra justície. "Práve naopak," oponoval Borec. Zdôraznil, že mu ide len o to, aby tí, ktorí prichádzajú do justičného povolania, boli dostatočne erudovaní a aby vedeli od prvého dňa súdiť a ako súdiť. "Je to o praktických zručnostiach, ktoré musí hneď po tom, ako sa ujme funkcie, začať naplno aplikovať," doplnil.
      

Minister si za svojimi návrhmi stojí a nesúhlasí s tým, aby sa jeho novela zákona o Justičnej akadémii vrátila na dopracovanie. "Tento návrh je nedôvodný, žiadam, aby návrh novely posunul parlament do druhého čítania," reagoval Borec.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies