Žitňanská očakáva od právnických fakúlt a mimovládok nominácie do Súdnej rady

NETKY.SK • 18 September 2017, 15:29 • 2 min
Žitňanská očakáva od právnických fakúlt a mimovládok nominácie do Súdnej rady

BRATISLAVA – Ministerka spravodlivosti a podpredsedníčka vlády Lucia Žitňanská (Most-Híd) oslovila právnické fakulty a mimovládne organizácie, aby ponúkli návrhy kandidátov, ktorí by zastupovali vládu v Súdnej rade. Už 27. septembra končí päťročné funkčné obdobie dvom z troch zástupcov vládnej moci v najvyššom samosprávnom orgáne súdnictva. Vláda zatiaľ nástupcov nevybrala. Ministerka spravodlivosti verí, že miesta neostanú dlhší čas neobsadené.

slovakia

left justify in out

O tom, že chce priniesť na vládu mená kandidátov, informovala Žitňanská minulý týždeň. „Oslovila som právnické fakulty a mimovládne organizácie, aby dali nejaké návrhy kandidátov, aby sme mali aj z iného ako politického spektra možno návrhy vhodných kandidátov a mali z čoho vyberať,“ uviedla v stredu 13. septembra po zasadnutí vlády.

 

Mená chce následne predstaviť partnerom v koalícii. Potvrdila pritom, že by malo ísť o nesudcov, ako je to aj stanovené v programovom vyhlásení vlády. „Ja v každom prípade presadzujem nesudcov,“ zdôraznila.

 

Je pravdepodobné, že vláda nestihne schváliť mená nových členov Súdnej rady do konca funkčného obdobia súčasných jej zástupcov. Istý čas tak budú chýbať traja z celkom 18 členov Súdnej rady. Od 28. júna je neobsadené už miesto jedného z troch zástupcov parlamentu. Nástupcu sudkyne Najvyššieho súdu Aleny Šiškovej sa nepodarilo zvoliť ani na septembrovej schôdzi zákonodarného zboru. Voľba bola opäť odložená pre spor vládneho Smeru-SD a ministerky spravodlivosti, ktorá nesúhlasí s tým, aby za parlament v Súdnej rade sedela štátna tajomníčka za Smer-SD a zároveň sudkyňa s prerušeným výkonom funkcie Monika Jankovská.

 

Žitňanská sa neobáva, že by Súdna rada mohla byť dlhší čas vo väčšej miere nekompletná. „Ja pevne verím, že nie,“ uviedla počas piatkového (15.9.) stretnutia s novinármi. Ministerka je presvedčená, že sa jej podarí nájsť s koaličným partnerom riešenie ohľadom voľby člena Súdnej rady v parlamente. „Myslím si, že k tomu vôbec nedôjde,“ reagovala na minulotýždňovej vláde na otázku, či je stále aktuálne, že by mohla opustiť vládu pre nomináciu Jankovskej.

 

Budúci týždeň v Súdnej rade skončia sudcovia Eva Fulcová a Ľuboš Sádovský, ktorí boli vymenovaní za jej členov vládou SR. Znovu obsadením týchto miest sa ukončí personálna obnova Súdnej rady pred jej tretím funkčným obdobím. Na konci júna v rade zasadlo sedem nových zástupcov sudcov, ktorí vzišli z májovej voľby. Funkčné obdobie sa skončilo okrem iného aj doterajšej predsedníčke Jane Bajánkovej a podpredsedovi Jánovi Vankovi. Súdna rada si 11. júla zvolila novú predsedníčku, ktorou sa stala sudkyňa Najvyššieho súdu Lenka Praženková. Podpredsedu bude Súdna rada voliť na septembrovom zasadnutí.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona