Žitňanská: O bratislavskom mestskom súde sa ešte bude diskutovať

NETKY.SK • 23 Jún 2017, 10:41 • 2 min
Žitňanská: O bratislavskom mestskom súde sa ešte bude diskutovať

BRATISLAVA – O materiáli rezortu spravodlivosti na riešenie problémov justície na území Bratislavy, ktorý obsahoval návrh na zriadenie mestského súdu, sa bude ešte diskutovať. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská pôvodne avizovala, že do leta chce urobiť rozhodnutie akým smerom sa pôjde. Teraz vraví, že sú potrebné ešte ďalšie rokovanie.

slovakia

left justify in out

„Diskutovali sme na úrovni sudcovských rád. Dohodli sme sa, že budeme teraz diskutovať o situácii v jednotlivých agendách,“ uviedla pre média. V tejto chvíli je podľa nej predčasné čokoľvek prejudikovať, musíme prejsť týmito diskusiami. Ministerka preto nechcela hovoriť ani o ďalšom časovom rámci. „Zaleží mi na dobrých podmienkach pre súdnictvo v Bratislave a som presvedčená, že nakoniec nájdeme riešenie, ktoré bude dobré,“ zdôraznila.

Na aprílovom zasadnutí Súdnej rady SR Lucia Žitňanská prezentovala pracovný zámer vecného riešenia problémov justície na území Bratislavy. Uviedla vtedy, že „vážne zvažuje zmenu z piatich obvodných súdov na buď jeden mestský súd so špecializovanými grémiami, alebo štyri špecializované mestské súdy“ .

 

Malo by ísť o špecializáciu na trestné, rodinné, obchodné a civilné súdy a v rámci nich je priestor na ešte užšiu špecializáciu. „Už vtedy zdôraznila, že v rámci diskusie môžu byť predložené alternatívy výrazne precizované.“  Dodala, že zároveň prebieha audit súdov, ktorý môže dať odpovede na ďalšie otázky. Jeho výsledky by mohli byť známe v auguste.

Takouto zmenou chce rezort riešiť priestorové problémy súdov v Bratislave, podporiť špecializáciu sudcov a chce sa ním vysporiadať s pomerne vysokou fluktuáciou na niektorých bratislavských súdoch. Návrh ministerky Žitňanskej vyvolal diskusiu a 70 sudcov podporilo odmietavé stanovisko Okresného súdu Bratislava II.

 

Negatívne reakcie vyvolala aj otázka, kde by takýto súd sídlil a prípadná možnosť prenájmu jeho budovy. Okrem sudcov sa proti návrhu na začiatku postavilo aj približne 300 zamestnancov súdov. Ministerka Žitňanská zdôrazňuje, že investícii sa nevyhneme v žiadnom prípade.

 

Situáciu Okresného súdu Bratislava I je potrebné riešiť. Okresný súd Bratislava I sídli totiž v jednej budove spolu s Krajským súdom Bratislava a Ústavom na výkon väzby a Ústavom na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave. V Bratislave mestský súd už v minulosti fungoval, a to do roku 1997. Mestský súd fungoval do roku 1993 aj v Košiciach.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies