Žitňanská: Novela ústavy je v rozpore s princípmi otvorenej justície

NETKY.SK • 4 Jún 2014, 18:05 • 2 min
Žitňanská: Novela ústavy je v rozpore s princípmi otvorenej justície

BRATISLAVA - Novela ústavy v časti justície je podľa podpredsedníčky Mosta-Híd Lucie Žitňanskej v rozpore s princípom otvorenej justície. Ako povedala po hlasovaní novinárom, previerky na základe spravodajských informácií za zatvorenými dverami v súdnej rade sú len ilúziou očisty justície.

slovakia

left justify in out

„Nemôžu naplniť skutočný cieľ,“ povedala. Žitňanská je presvedčená, že budú nasledovať dlhé procesy. O vykonávacom zákone bude zrejme rozhodovať podľa nej ústavný súd. „Budeme svedkami sťažností na ústavnom súde. Obávam sa, že avizovaný výsledok sa nedostaví. Naopak, môže nastať zhoršenie situácie,“ zdôraznila.

 

Schválená novela zavádza plošné preverovanie sudcovskej spôsobilosti pre všetkých sudcov. O tom, či sudca spĺňa predpoklady sudcovskej spôsobilosti, ktoré dávajú záruku, že funkciu sudcu bude vykonávať riadne, bude rozhodovať súdna rada. O strate predpokladov sudcovskej spôsobilosti rozhodne disciplinárny senát. O sťažnosti proti uzneseniu súdnej rady o sudcovskej spôsobilosti bude rozhodovať ústavný súd. Súdna rada bude sudcov preverovať na základe podkladov od Národného bezpečnostného úradu. Posledné slovo pri menovaní a odvolávaní sudcov bude mať prezident.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies