ŽItňanská: Niektorí politici zabúdajú, že aj migranti sú ľudia

NETKY.SK • 24 Júl 2015, 10:31 • 2 min
ŽItňanská: Niektorí politici zabúdajú, že aj migranti sú ľudia

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico sa na tému migrantov vyjadruje, akoby to neboli ani ľudia. Nehovoriac o tom, že diskriminačný prístup na základe vierovyznania je neprijateľný. Uviedla to podpredsedníčka strany Most-Híd Lucia Žitňanská. Vyhlásenie Žitňanskej agentúre SITA sprístupnil hovorca strany Matej Kováč.

slovakia

left justify in out

Podľa Žitňanskej pritom sám premiér pred nedávnom tvrdil, že rozhodujúce by malo byť to, či ide o ekonomických migrantov alebo ľudí, ktorí utekajú zo svojej krajiny pre strach o holý život. „Namiesto toho, aby vláda komunikovala s občanmi, a predovšetkým s obyvateľmi Gabčíkova, v snahe rozptýliť ich obavy z príchodu 500 imigrantov, ktorých dočasne prijmeme na základe dohody s Rakúskom, svojimi vyhláseniami Robert Fico len naďalej stupňuje obavy z ich neprispôsobivosti,“ dodala Žitňanská. Takisto považuje za "absolútne nenáležité" vyjadrenia premiéra o tom, ako chce chodiť po utečeneckých táboroch v Grécku a Taliansku a vyberať pre nás vhodných sto sýrskych kresťanov.


Tento týždeň premiér Robert Fico a minister Robert Kaliňák oznámili, že na Slovensku bude môcť ostať 100 migrantov. Má ísť o sýrskych kresťanov, ktorých si Slovensko vyberie v Taliansku a Grécku. Podľa Fica je to príspevok Slovenska k prerozdeleniu 40 000 migrantov. Ako uviedol Kaliňák, 100 osôb je Slovensko schopné integrovať do spoločnosti a tento počet zároveň zodpovedá aj našim ekonomickým možnostiam. Slovensko zároveň zvýši kapacity humanitárneho transferu z 300 na 500 osôb ročne. Do humanitárneho transferu prijme Slovensko najohrozenejšie skupiny, hlavne matky s deťmi. Títo utečenci tu budú môcť ostať maximálne 180 dní a ich cieľová krajina je známa ešte pred tým, ako na Slovensko prídu. Do Gabčíkova má tiež prísť 500 žiadateľov o rakúsky azyl. Dočasne im poskytneme ubytovanie a zabezpečíme stravu. V Gabčíkove budú mať začiatkom augusta referendum, v ktorom chcú vyjadriť nesúhlas s príchodom azylantov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona