Žitňanská: Nie je nutné vstupovať do toho, čo sa deje v súdnej rade

NETKY.SK • 2 Jún 2016, 16:05 • 2 min
Žitňanská: Nie je nutné vstupovať do toho, čo sa deje v súdnej rade

BRATISLAVA – Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská nemá pocit, že je v tejto fáze nevyhnutné vstupovať do toho, čo sa deje v Súdnej rade SR.

slovakia

left justify in out

Reagovala tak na utorňajšie rozhodnutie rady, ktorá väčšinovým hlasovaním rozhodla, že zdvojené funkcie jej členov, nie sú etickým problémom. Sedem členov súdnej rady je zároveň vo vedení súdov, čo Ústavný súd SR označil v decembri za možný konflikt záujmov. „Evidentne tie procesy ešte nie sú skončené. Pokiaľ je priestor, aby si rada všetky otázky vyriešila sama, nebudem do toho vstupovať,“ uviedla ministerka.

 

Zároveň informovala, že vzniknutú situáciu pri najbližšej príležitosti, keď sa budú meniť súvisiace zákony, upravia legislatívne. „Spresníme legislatívu tak, aby každá situácia možného konfliktu bola pokrytá. Dnes nemáme to riešenie B, ako má postupovať člen súdnej rady, keď sa dostane do konfliktu,“ vysvetlila.


Nie všetci členovia súdnej rady sa stotožňujú s uznesením, že zdvojené funkcie nie sú etickým problémom. Člen rady Peter Straka chce, aby túto dilemu posúdili disciplinárne senáty. Podá preto predsedníčke súdnej rady písomný návrh na začatie disciplinárneho stíhania predsedov súdov, ktorí sú aj členmi rady. Dušan Čimo prezentoval názor, že zdvojené funkcie sú nielen etický, ale aj právny problém. Sudca má konflikt, v ktorom sa ocitol, odstrániť a rezignovať na jednu z funkcií, myslí si Čimo. Ďalší člen rady Rudolf Čirč upozornil na možné spochybnenie rozhodnutí súdnej rady.


Ústavný súd rozhodoval o novele zákona o súdnej rade a zákona o sudcoch z roku 2011, ktorú presadila Žitňanská ako ministerka spravodlivosti vo vláde Ivety Radičovej. Na podnet poslancov za Smer-SD novelu ešte v marci 2012 Ústavný súd SR pozastavil. V decembri dal Žitňanskej ústavný súd za pravdu, že funkcia člena súdnej rady a funkcia predsedu a podpredsedu súdu je nezlučiteľná.

 

Keďže vedenie súdov menuje a odvoláva minister spravodlivosti, ústavní sudcovia v decembri rozhodli, že pri zdvojenom členstve je možný konflikt záujmov. Cez takýchto členov sa totiž vytvára priestor na zasahovanie výkonnej moci do rozhodovania rady.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies