Žitňanská: Návrh jednoeurových s.r.o. nie je atraktívny pre malé podnikanie

NETKY.SK • 17 Október 2014, 15:31 • 2 min
Žitňanská: Návrh jednoeurových s.r.o. nie je atraktívny pre malé podnikanie

BRATISLAVA - Novela Obchodného zákonníka z dielne rezortu spravodlivosti zamestnala poslancov v závere štvrtého rokovacieho dňa 39. schôdze Národnej rady (NR) SR.

slovakia

left justify in out

Právna norma má okrem iného zaviesť od januára 2015 do praxe možnosť zakladať spoločnosti s ručením obmedzeným (s.r.o.), ktorých základný vklad bude symbolické jedno euro.
     

"Jednoeurová spoločnosť s ručením obmedzeným nie je veľmi atraktívna v tejto podobe pre malé a stredné podnikanie," kritizovala návrh bývalá ministerka spravodlivosti a opozičná poslankyňa za Most-Híd Lucia Žitňanská. Disproporcie, ktoré vznikajú medzi jednotlivými právnymi formami obchodných spoločností, sú podľa jej názoru príliš veľké. Rovnako podľa nej nie je veľmi vyvážené ani nastavenie povinností verzus zodpovednosti pri jednotlivých povinnostiach, ktoré sa ukladajú.
     

Podľa rezortu spravodlivosti je takzvaná 1-eurová eseročka vhodná len na niektoré typy projektov, ktoré nepotrebujú vysoký vstupný kapitál. "Podporovať tak chceme napríklad internetovú ekonomiku a také typy projektov, ktoré neohrozia splnenie záväzkov voči dodávateľom a odberateľom," opísalo ministerstvo v návrhu.
     

Tieto spoločnosti chce však rezort motivovať ďalej, aby rástli a zvyšovali svoj kapitál. "Preto určitú časť ziskov si budú musieť odkladať tak, aby do budúcnosti tieto pôvodne eurové spoločnosti zvýšili svoj základný kapitál z vlastných zdrojov, a nie zo zdrojov veriteľov," priblížilo ministerstvo.
     

Poslanci budú pokračovať v diskusii v utorok 21. októbra rozpravou o doteraz neprerokovaných bodoch. Okrem toho ich čaká definitívne hlasovanie o ústavnom zákaze vývozu vody do zahraničia, o ktorom hovorili dnes takmer celý rokovací deň.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies