Žitňanská: Na nový exekučný súd nastúpia prví zamestnanci

NETKY.SK • 27 December 2016, 13:24 • 2 min
Žitňanská: Na nový exekučný súd nastúpia prví zamestnanci

BRATISLAVA – Už o pár dní nastúpia prví zamestnanci na novovytvorený exekučný súd s celoslovenskou pôsobnosťou. Na novom pracovisku Okresného súdu (OS) v Banskej Bystrici sa budú v priebehu januára zapracovávať prví dvaja sudcovia a dve desiatky vyšších súdnych úradníkov, ktorí budú mať na starosti agendu súvisiacu s novozavedeným platobným rozkazom. Prináša ho nový zákon o upomínacom konaní, ktorý vstúpi do účinnosti od 1. februára 2017.

slovakia

left justify in out

Nový typ platobného rozkazu by mal zrýchliť a zefektívniť proces vymáhania peňažných pohľadávok. Exekučný súd bude túto agendu vybavovať celoslovensky popri exekúciách. „Od 1. februára začína byť účinný zákon o upomínacom konaní a tam predpokladáme dvoch sudcov a 20 vyšších súdnych úradníkov, a to sú ľudia, ktorých máme, čiže tí nastúpia v januári s tým, aby sa v priebehu januára zapracovali,“ priblížila ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

 

Na exekučnom súde má pôsobiť v úvode 149 pracovníkov. Deväť nových sudcov vybral OS Banská Bystrica na výberovom konaní v novembri. V decembri uskutočnil prvé kolo výberu vyšších úradníkov, podľa Žitňanskej úspešné. Od 1. apríla má pracovisko začať vybavovať exekučnú agendu. Sudcovia a úradníci, ktorí ju budú mať na starosti, nastúpia od marca, aby sa v priebehu toho mesiaca zaučili. „Napriek tomu, že na začiatku boli veľké obavy práve z personálneho obsadzovania, zatiaľ to vyzerá veľmi nádejne, že to dokážeme obsadiť k termínom tak, aby mohol ten súd fungovať,“ skonštatovala ministerka.

 

OS Banská Bystrica prenajal pre nové pracovisko časť súkromnej výškovej administratívnej budovy v mestskej časti Radvaň. V minulosti tu sídlil neslávne známy Drukos, ktorý pôsobil i ako nebanková spoločnosť. Ministerka v tom nevidí žiadnu symboliku. „Strašne rada by som mala priestor, ktorý nemá žiadnu minulosť, nebolo to však možné,“ uviedla. Priestory štátu, ktoré sú k dispozícii v Banskej Bystrici, podľa nej nebolo možné v daných časových rámcoch pripraviť, nakoľko sú v zlom stave a vyžadujú veľkú investíciu.

 

Štát získal súkromné priestory na desať rokov, do roku 2026. Na začiatok sú prenajaté kancelárie na prízemí, druhom a treťom poschodí, neskôr k nim pribudnú aj priestory na prvom, štvrtom, šiestom, siedmom a ôsmom poschodí. Za úvodných 1086,18 štvorcových metrov bude OS Banská Bystrica platiť mesačné nájomné 4453,34 eura bez DPH, plus úhradu za služby vo výške 1251,25 eura bez DPH. Celková hodnota zmluvy je 2,029 milióna eur.

 

V súčasnosti prebieha zariaďovanie nového pracoviska, vybavovanie nábytkom a technológiami. Ministerstvo plánuje pre rok 2017 výdavky súvisiace s vytvorením exekučného súdu v celkovej výške 4,98 milióna eur. Nové pracovisko bude exekúcie z celého Slovenska vybavovať elektronicky. Schválený zákon predpokladá, že staré exekučné konania dobehnú na doterajších okresných súdoch. Nové už bude presmerované na OS Banská Bystrica.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies