Žitňanská: Mladí by mali mať možnosť využiť svoj potenciál naplno

NETKY.SK • 12 August 2015, 09:55 • 2 min
Žitňanská: Mladí by mali mať možnosť využiť svoj potenciál naplno

BRATISLAVA - Je dôležité vytvoriť všetkým mladým taký priestor, aby svoj potenciál mohli naplniť. Pri vzdelávaní ich viesť nielen k tomu, aby boli zruční, ale aj svedomití zamestnanci.

slovakia

left justify in out

A nielen to, ale aby sa jedného dňa mohli sami stať dobrými zamestnávateľmi. Aby počas štúdia mohli nájsť svoje miesto a v prípade potreby zmeniť svoj študijný odbor. Lebo je neprípustné, aby jedno zlé rozhodnutie na začiatku štúdia, ako napríklad zlý výber odboru, ich stigmatizovalo po celý život. Pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa mládeže to pre agentúru SITA uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu Jana Žitňanská (NOVA).


"To, čo mladí potrebujú, je dostať šancu naplno rozvinúť svoj talent. A je jedno, či pochádzajú z bohatej rodiny alebo zo sociálne znevýhodneného prostredia. Či sú zdraví alebo majú zdravotné postihnutie. Lebo každý z nich má talent, disponuje istými zručnosťami," skonštatovala. Ako príklad spomenula stredoškoláka Dominika, ktorý je na vozíku. Ten podľa Žitňanskej svojím príhovorom, v ktorom upozornil na porušovanie práv zdravotne postihnutých, ohromil účastníkov konferencie na pôde Európskej komisie.


Podľa europoslankyne je dôležité zamerať sa na opatrenia, ktoré mladým ľuďom umožnia získať dostatočné skúsenosti pre trh práce, vrátane integrovania mladých ľudí so zdravotným postihnutím do škôl, ale aj v zamestnaní.


Upriamiť pozornosť medzinárodného spoločenstva na problematiku súvisiacu s mladými ľuďmi a zdôrazniť potenciál mladých ľudí ako partnerov súčasnej spoločnosti sa rozhodla Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) v roku 2015 v súvislosti s Medzinárodným dňom mládeže. Cieľom tematických diskusií a informačných kampaní naplánovaných na rok 2015 na celom svete je dosiahnuť, aby členské štáty UNESCO a širšia verejnosť porozumeli potrebám mladých ľudí a zaviedli do praxe opatrenia na podporu tejto časti obyvateľstva. Podľa kritérií OSN sú mladými ľuďmi osoby vo veku 15-24 rokov. Väčšina mladých žije v rozvojových štátoch. Prvýkrát sa Medzinárodný deň mládeže slávil v roku 2000.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies