Žitňanská: Minister Kaliňák mešká so systémovými zmenami v polícii

NETKY.SK • 7 Apríl 2015, 12:00 • 2 min
Žitňanská: Minister Kaliňák mešká so systémovými zmenami v polícii

BRATISLAVA - Policajný zásah vo Vrbnici podľa podpredsedníčky strany Most-Híd Lucie Žitňanskej znovu vyvolal otázky o primeranosti použitého násilia zo strany polície. Videozáznam z akcie, ktorý by pomohol celú akciu objektívne vyšetriť, neexistuje.

slovakia

left justify in out

Dôležitosť potreby systémových zmien v rezorte vnútra potvrdila aj minulotýždňová akcia polície vo Vrbnici. "K opakovaniu situácie spred dvoch rokov z Moldavy nad Bodvou vôbec nemuselo dôjsť, ak by minister Robert Kaliňák splnil dve jednoduché úlohy - povinnosť použitia videozáznamu pri zásahoch a zriadenie nezávislej policajnej inšpekcie," myslí si Žitňanská. Práve tieto dve systémové zmeny by umožnili nezávislú, ale predovšetkým objektívnu kontrolu polície. Podľa Žitňanskej by to pomohlo najmä policajtom, ktorí by sa cítili komfortnejšie pri svojej práci.

 

Na tieto dve veci upozorňovala už pred necelými dvoma rokmi aj ombudsmanka Jana Dubovcová. "Vtedy sme boli obviňovaní z politikárčenia, no dnes sa potvrdzuje, že politikárčil minister Kaliňák," povedala podpredsedníčka Mosta-Híd. Dnes je inšpekcia Policajného zboru pod gesciou ministra vnútra, ktorý zároveň menuje aj policajného prezidenta. "Znamená to nielen absolútnu moc ministra vnútra nad celou políciou, no zároveň aj nad jej kontrolou, ktorá by mala skúmať jej pochybenia. Tento stav nepridáva na dôveryhodnosti polície ako takej," uviedla Žitňanská. Minister vnútra Robert Kaliňák mal pritom podľa nej tri roky na to, aby tento stav zmenil.

 

"Dá sa pochopiť ľudské zlyhanie, čo sa však pochopiť a ani ospravedlniť nedá, je neochota poučiť sa a konať zo strany ministra," zdôraznila Žitňanská. Potom sa to podľa nej končí tak, ako v prípade streľby na študentov na diaľnici, keď celá vec bola ukončená absolútne nesystémovým spôsobom. "Akcia zostala nevyšetrená, študenti boli odškodnení zo súkromných peňazí ministra Kaliňáka, čím de facto priznal pochybenie zo strany polície," dodala na záver Žitňanská.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies