Žitňanská menovite vyzvala poslancov Smeru, aby nešli voliť

NETKY.SK • 18 Jún 2013, 15:14 • 2 min
Žitňanská menovite vyzvala poslancov Smeru, aby nešli voliť

BRATISLAVA - Exministerka spravodlivosti a predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská dnes menovite požiadala každého z 83 poslancov vládneho Smeru-SD, aby nedopustil dlhodobé víťazstvo politickej sily nad právom a nezúčastnil sa na voľbe generálneho prokurátora. Tú totiž považuje za bod zlomu.

slovakia

left justify in out

"Tragédiou dvojročného príbehu o voľbe generálneho prokurátora a tragédiou Slovenska je, že postupne zlyhali všetky ústavné orgány, ktoré s touto kauzou mali niečo do činenia. Dnes sa za príbehom svojím zlyhaním chystá dať definitívnu bodku parlament a už nebude žiaden ústavný orgán, ktorý by mohol dať korekciu týmto zlyhaniam. Ak si odmyslíme prezidenta, ktorý môže Jaromíra Čižnára nevymenovať a takto korigovať zlyhanie parlamentu," povedala Žitňanská.

Podľa jej slov záver príbehu obsadzovania pozície generálneho prokurátora po viac ako dvoch rokoch neurobí právo, ale politická sila. "Medzi politikom a právom býva občas určité pnutie, to sa stáva aj v štandardných demokraciách, ale vždy je tu iná zložka moci, ktorá to zlyhanie koriguje a o tom je právny štát," upozornila.

Žitňanská sa opätovne pýtala, aká bude náprava stavu, ak parlament Čižnára zvolí a prezident ho vymenuje a Ústavný súd SR dá zároveň za pravdu sťažnosti Jozefa Čentéša. "Aká bude náprava? Odpoveď neexistuje, lebo náprava neexistuje," myslí si.

Opozičná politička by radšej vo funkcii generálneho prokurátora videla človeka, ktorý má cit pre právnu delikátnosť. "Ten, kto ho nemá, nedáva mi garanciu, že dokáže mať na piedestáli vždy a za každých okolnosti na najvyššej priečke postavené právo. To, že pánovi Čižnárovi nechýba odpoveď na otázku, aká bude náprava, ak pán Čentéš na ústavnom súde uspeje, ho diskvalifikuje na výkon tejto funkcie," uzavrela.

Predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Róbert Madej (Smer-SD) reagoval, že vymenúvanie poslancov Smeru-SD mu pripomenulo porekadlo, že keď politik nemá čo povedať, začne čítať telefónny zoznam. "Ja aj moji kolegovia sa pri tejto voľbe cítime slobodní na rozdiel od pravice. Vy ste v minulom volebnom období urobili množstvo prešľapov. Jednu z pravých volieb kandidáta na generálneho prokurátora nazvala aj vaša premiérka fraškou. Kontrolovali ste sa medzi sebou, menili ste zákon o rokovacom poriadku, obchádzali ste rozhodnutia ústavného súdu," pripomenul.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies