Žitňanská: Macejkovej rozhodnutie je prekročením hraníc spravodlivosti

NETKY.SK • 10 Máj 2013, 11:33 • 2 min
Žitňanská: Macejkovej rozhodnutie je prekročením hraníc spravodlivosti

BRATISLAVA - Rozhodnutie predsedníčky Ústavného súdu (ÚS) SR Ivetty Macejkovej prideliť spis Jozefa Čentéša sudcovi Petrovi Brňákovi je absolútnym prekročením hraníc spravodlivosti, ústavnosti a hraníc, ktoré naša ústava kladie na zákonného sudcu.

slovakia

left justify in out

Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave to vyhlásila šéfka poslaneckého klubu SDKÚ-DS a exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská s tým, že jej to pripadá, ako keby Macejková hrala o čas.

"Rozumiem, že tá vec je komplikovaná a bežný občan má problém sa v tom vyznať. Podstata je ale jednoduchá - prebieha tu mocensko-politický zápas o to, kto bude generálny prokurátor. Žiaľ, konanie premiéra Roberta Fica, prezidenta Ivana Gašparoviča a Ivetty Macejkovej navodzuje dojem, že títo traja aktéri v tomto zápase konajú v zhode. Včerajší krok Macejkovej tento dojem umocňuje," vyhlásila opozičná politička.

Jediné riešenie situácie, ktoré Žitňanská vidí, je, aby si ÚS celú vec vyriešil sám. "Vyzývam Roberta Fica, aby dal ruky prečo od ÚS, vyzývam prezidenta Gašparoviča, aby nepodpísal zákon o organizácii ÚS," apelovala.

Denník Sme dnes informoval, že Macejková nečakala, kým prezident SR Ivan Gašparovič podpíše novelu zákona o organizácii Ústavného súdu SR ani na jej následné uverejnenie v Zbierke zákonov a spis Jozefa Čentéša pridelila vylúčenému sudcovi Petrovi Brňákovi. Práve jeho senátu bol spis pridelený ako prvému. Brňák sa podľa denníka voči postupu Macejkovej ohradil s tým, že na takéto konanie neexistuje žiadny zákonný dôvod.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona