Žitňanská: Ľudia by mali mať ústavné právo na dobrú správu vecí verejných

NETKY.SK • 24 Október 2015, 10:54 • 2 min
Žitňanská: Ľudia by mali mať ústavné právo na dobrú správu vecí verejných

BRATISLAVA - Ľudia by mali mať právo na dobrú správu vecí verejných a malo by byť zapísané v Ústave SR. Dostať ho tam chce Most-Híd. Ponúka ho ako súčasť svojej občianskej vízie.

slovakia

left justify in out

"Navrhujeme, aby sme do ústavy zaviedli právo na dobrú správu vecí verejných. Sľubujeme si od toho zlepšenie vzťahu občana a štátu," vysvetlila podpredsedníčka Mostu-Híd Lucia Žitňanská. Nové ústavné právo by malo dať aj základný právny rámec toho, ako sa má správať štát a jeho orgány voči občanovi, o ktorého právach a nárokoch rozhodujú.

 

"Človek prichádza pri rôznych typoch konaní do kontaktu s rôznymi inštitúciami a často sa dostáva do situácie nielen, že sa s ním neslušne zaobchádza a konanie dlho trvá, ale sa ani nedostane k informáciám, na základe čoho inštitúcia rozhodla ako rozhodla. Nemá sa kde brániť a sťažuje sa u ombudsmanky," doplnila Žitňanská.

 

Ak by sme mali ústavné právo na dobrú správu vecí verejných, občania by sa mali na čo odvolávať a domáhať sa svojich práv. Mohlo by to podľa Mostu-Híd zlepšiť výkon kompetencií štátu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona