Žitňanská kritizovala novelu o prokuratúre, mechanizmy na jej kontrolu nie sú dostatočné

NETKY.SK • 26 August 2015, 15:51 • 2 min
Žitňanská kritizovala novelu o prokuratúre, mechanizmy na jej kontrolu nie sú dostatočné

BRATISLAVA - Novela zákona o prokuratúre, ktorú dnes schválila vláda SR, nezavádza dostatočne mechanizmy na jej kontrolu zo strany verejnosti. Tvrdí to exministerka spravodlivosti a podpredsedníčka Mosta-Híd Lucia Žitňanská.

slovakia

left justify in out

Opozičná poslankyňa uznáva, že vládou schválená novela zákona o prokuratúre akceptuje aj viaceré výhrady strany Most-Híd. "Je to však stále málo. Som presvedčená, že postavenie prokuratúry treba zmeniť, pretože dodnes je to jedna z mála inštitúcií, ktorá ešte od čias komunizmu neprešla žiadnou výraznejšou zmenou," uviedla Žitňanská. Podľa nej musí byť cieľom zmien otvorenie prokuratúry verejnej kontrole, zníženie politického vplyvu v nej a nastavenie vzťahov tak, aby prispeli k väčšej objasnenosti trestných činov, a nie k ich nevyšetreniu.

 

Na zásadnú zmenu by podľa Žitňanskej bola potrebná aj zmena Ústavy SR, preto hlavným cieľom pri tejto novele by malo byť otvorenie prokuratúry verejnej kontrole. "Tento cieľ však schválená novela plní len čiastočne, keďže výberové konania na čakateľov na prokurátora zostávajú neverejné, rovnako tak ako rozhodnutia disciplinárnych konaní či rozhodnutia etickej komisie," kritizuje poslankyňa. Považuje síce za správne, že výberové konania na prokurátora budú verejné, ale nevidí žiaden dôvod na to, aby neverejnými zostali výberové konania na čakateľov, keďže práve oni tvoria väčšinu budúcich prokurátorov.

 

Žitňanská tiež hovorí o potrebe zapracovať aj ďalšie zmeny na to, aby prokuratúra nezostala skrytá pre zrakmi verejnosti. "Strana Most-Híd bude preto v parlamente navrhovať zmeny, ktorých cieľom bude zvýšiť transparentnosť prokuratúry a otvoriť ju viac kontrole verejnosti," dodala podpredsedníčka Mosta-Híd.

 

Vláda dnes schválením novely zákona o prokuratúre rozhodla, že generálny prokurátor by mal dostať silnejšie právomoci a vo funkcii by mohol zostať na dobu neurčitú. V súčasnosti je generálny prokurátor volený na sedem rokov. Ak po skončení jeho funkčného obdobia nie je zvolený nový generálny prokurátor, úrad vedie prvý námestník generálneho prokurátora. To sa má zmeniť. Generálny prokurátor síce bude naďalej volený na sedem rokov, ale vo funkcii zostane až do zloženia sľubu novým generálnym prokurátorom. Podľa prokuratúry by sa takto odstránili pochybnosti o legitimite úkonov dočasného šéfa prokuratúry.

 

Zmeny sa dotknú aj výberového konania na funkciu prokurátora. Konkurzy majú byť verejné, s výnimkou hlasovania výberovej komisie. Ešte pred platnosťou novely zákona prokuratúra sprístupnila výberové konanie pre verejnosť. Zároveň by malo byť možné nahrávať ich ústnu časť. Zápisnica o výberovom konaní by mala byť zverejňovaná na webe Generálnej prokuratúry SR. Zmeniť sa má aj spôsob kreovania výberovej komisie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies