Žitňanská: Kauza Hedviga mala byť dávno zastavená

NETKY.SK • 4 Apríl 2014, 13:46 • 2 min
Žitňanská: Kauza Hedviga mala byť dávno zastavená

BRATISLAVA - Bývalá ministerka spravodlivosti a poslankyňa Lucia Žitňanská je sklamaná, že prokurátor generálnej prokuratúry podal po siedmich rokoch obžalobu na Hedvigu Malinovú Žáková - exministerka to nevidí ako dobrý signál spravodlivosti.

slovakia

left justify in out

"To konanie trvá neuveriteľne dlho. Je zrejmé, že po takom dlhom čase už nie je vlastne ani možné zistiť úplnú pravdu," vyhlásila Žitňanská. Vývojom v tejto kauze je šokovaná, tento prípad mal byť podľa nej dávno zastavený. Pripomenula, že aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár sa vyjadril, že v tejto kauze bude konať rýchlo.

 

Podanie obžaloby potvrdila denníku Pravda hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. „Prokurátor Generálnej prokuratúry SR podal dňa 2. 4. 2014 obžalobu na obvinenú Hedvigu Ž. M. pre skutok právne kvalifikovaný ako prečin krivej výpovede a prísahy," povedala pre Pravdu Predajňová. Obžaloba bola podaná na Okresný súd v Nitre. 

 

Pravda na webe pripomína, že Hedviga Malinová Žáková ešte vlani koncom roka prijala maďarské občianstvo a odsťahovala sa do Győru. Keďže slovenský zákon dvojaké občianstvo od júla 2010 zakazuje, Hedviga už slovenský pas nemá. Jej advokát Roman Kvasnica povedal, že jeho klientka sa súdneho konania neobáva a bude chodiť na Slovensko. „Ona sa nebojí žiadneho pojednávania. Celá táto vec, toto zneužívanie trestného práva traumatizuje celú rodinu, hlavne jej deti,“ povedal advokát. 

 

Kauza Hedvigy Malinovej Žákovej sa začala v lete 2006. Cestou do školy na skúšku ju napadli dvaja útočníci a na blúzku jej napísali Maďari za Dunaj. Polícia prípad uzatvorila s tým, že sa nestal tak, ako ho poškodená opísala. Tá sa na postup slovenských štátnych orgánov sťažovala na Európskom súde pre ľudské práva. Prípad vyvolal veľký ohlas na politickej scéne. Bývalá vláda Ivety Radičovej sa Hedvige Malinovej Žákovej ospravedlnila a sťažnosť sa napokon skončila dohodou o zmieri. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies