Žitňanská: Hlavným motívom antiteroristického balíčka sú voľby

NETKY.SK • 3 December 2015, 11:34 • 2 min
Žitňanská: Hlavným motívom antiteroristického balíčka sú voľby

BRATISLAVA - Hlavným motívom vlády, ktorá predložila do parlamentu antiteroristický balíček zákonov, sú voľby a nie bezpečnosť. Vyhlásila to dnes podpredsedníčka Mosta-Híd Lucia Žitňanská, podľa ktorej niektoré opatrenia s terorizmom vôbec nesúvisia a sú tam len preto, lebo Smer-SD ich nestihol prijať alebo sa chcel vyhnúť pripomienkovému konaniu.

slovakia

left justify in out

"Je dôležité zachovať bezpečnosť, ale aj ochranu súkromia jednotlivca. Smeru-SD však nejde o to, aby bol balíček prijatý, ale aby sa o terorizme mohlo niekoľko dní rozprávať, ľudia sa vystrašili a Smer-SD ich bude potom v rámci kampane chrániť. Je to egoistické," odkázala opozičná poslankyňa.

 

Most-Híd preto v rámci rozpravy predloží viacero pozmeňujúcich návrhov. "Veľkú šancu na ich schválenie nevidíme, ale ak neprejdú, nie sme pripravení za balíček hlasovať," dodala Žitňanská.

 

Podľa antiteroristického balíčka, ktorý je aktuálne v druhom čítaní, majú polícia, prokuratúra, súdy a tajné služby získať v boji proti terorizmu rad nových oprávnení. Návrhy vznikli expresne po sérii teroristických útokov v Paríži. "Vláda je akcieschopná a bude akcieschopná do poslednej hodiny svojho mandátu, pokiaľ ide o bezpečnosť Slovenskej republiky," vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD) s tým, že nedovolí, aby taká hrozba, aká bola spôsobená nedbalosťou pri riadení migračnej krízy zo strany európskych orgánov, mala ohroziť Slovenskú republiku. "To jednoducho určite nedovolíme," uistil.

 

V prípade novely ústavy bude musieť vládna strana Smer-SD pri definitívnom hlasovaní získať v parlamente podporu opozície, keďže je potrebných minimálne 90 hlasov. Cieľom zásahu do základného zákona štátu je zdvojnásobiť lehotu, počas ktorej môže byť osoba podozrivá zo spáchania trestných činov terorizmu zadržaná, a to zo súčasných 48 na 96 hodín (štyri dni). Rovnako na dvojnásobok sa má predlžiť aj doba, v rámci ktorej musí sudca zadržanú osobu od prevzatia vypočuť a rozhodnúť o väzbe alebo ju prepustiť na slobodu, a to zo 72 na 144 hodín (šesť dní). Celková lehota pre orgány činné v trestnom konaní a pre súdy na zadržanie osoby v súvislosti s týmto trestným činom tak má byť až desať dní.

 

V Trestnom zákone sa sprísňuje sadzba pri trestnom čine založenia, zosnovania a podporovania teroristickej skupiny, ktorý sa dostane do kategórie obzvlášť závažných zločinov. Ministerstvo spravodlivosti skonštatovalo, že inak sú tresty ohľadom terorizmu postačujúce.

 

Najviac zásahov vláda urobila do Trestného poriadku. "Môžem potvrdiť, že navrhujeme zavedenie takzvanej obligatórnej väzby. Súd bude môcť zobrať do väzby osobu, ktorá je obvinená z trestného činu, ktorý súvisí s terorizmom, bez uvedenia dôvodu," priblížil premiér.

 

Podozrivých z terorizmu bude môcť Slovensko držať vo väzbe v odôvodnených prípadoch až päť rokov. Terorizmus pritom rozšíri agendu Špecializovaného trestného súdu, ktorý bude mať prejednávanie takýchto trestných činov na starosti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies