Žitňanská: Harabin pri zjednocovaní rozhodnutí k policajnej inšpekcii zlyhal

NETKY.SK • 29 September 2015, 13:59 • 2 min
Žitňanská: Harabin pri zjednocovaní rozhodnutí k policajnej inšpekcii zlyhal

BRATISLAVA - Bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) víta, že sa Súdna rada bude zaoberať otázkou možného vyvodenia disciplinárnej zodpovednosti voči bývalému predsedovi Trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu SR Štefanovi Harabinovi.

slovakia

left justify in out

Harabin podľa Žitňanskej zlyhal, keď ako šéf kolégia neriešil zjednotenie stanovísk v otázke zákonnosti policajnej inšpekcie ministerstva vnútra. "Najrukolapnejší prehrešok je odmietnutie zvolať kolégium na zjednotenie stanovísk k rozhodnutiam týkajúcim sa policajnej inšpekcie," povedala pre TASR.

 

Poukázala, že Najvyšší súd SR má aj túto úlohu. "Kvôli právnej istote musí byť záujmom najvyššieho súdu, aby čo najskôr zjednotil stanoviská v takejto téme, ako je pozícia policajnej inšpekcie. Toto vidím ako rukolapné zlyhanie predsedu kolégia," doplnila Žitňanská. Podpredsedníčka Mosta-Híd nechce špekulovať o tom, prečo Harabin v tejto otázke nekonal. "Vidí to vo vzťahovo-mocensko-politickej rovine, ale nebudem špekulovať," poznamenala.

 

Disciplinárne stíhanie navrhli traja členovia Súdnej rady - Ján Kľučka, Elena Berthotyová a Dušan Čimo. Harabinovi vyčítajú, že neriešil skutočnosť, že senáty jeho kolégia majú rozdielne názory na zákonnosť policajnej inšpekcie ministerstva vnútra a na zákonnosť rozsudkov sudcu Milana Vargu v Česku odsúdeného za jazdu pod vplyvom alkoholu.

 

"Vo funkcii predsedu Trestnoprávneho kolégia nepodal návrh na zjednocovanie názorov v týchto dvoch veciach. Keďže to neurobil v rozumnej dobe a bez uvedenia relevantného dôvodu, naša návrhová komisia to považuje za také porušenie súdnej disciplíny, ktoré by si zaslúžilo disciplinárny postih," vysvetlil novinárom Kľučka.

 

Berthotyová kolegom v rade priblížila, že sudca Juraj Kliment sa na Harabina obrátil s podnetom na zvolanie kolégia 17. júla tohto roku. Zároveň ho požiadal, aby boli odročené pojednávania vo veciach, kde padli opačné rozhodnutia.

Harabin podnetu nevyhovel, navyše 22. júla vydal ďalší rozsudok, v ktorom označil policajnú inšpekciu za nezákonnú. Podľa Berthotyovej tak konal v rozpore s 11 predchádzajúcimi rozsudkami Najvyššieho súdu (NS) SR, medzi ktorými bol i rozsudok jeho vlastného senátu z októbra 2014. Na zvolanie kolégia vyzvala Harabina i predsedníčka NS Daniela Švecová.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona