Žitňanská: Ficova vláda sa snaží ovládnuť krajinu!

NETKY.SK • 11 Apríl 2013, 11:52 • 2 min
Žitňanská: Ficova vláda sa snaží ovládnuť krajinu!

BRATISLAVA - Predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ-DS a exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská vyčíta po prvom roku vláde Roberta Fica, že sa podľa nej snaží mocensko-politicky ovládnuť krajinu.

slovakia

left justify in out

„Smer sa dostal prakticky do každej vrstvy verejnej sféry v tejto krajine a zároveň odmieta skutočnú verejnú kontrolu svojho vplyvu,“ uviedla Žitňanská. Poukázala na to, že Smer má vo svojich rukách kompletnú výkonnú moc a aj podstatnú časť miestnych a územných samospráv. „Takáto obrovská moc si pýta náležitú kontrolu. Smer sa však snaží ovládnuť aj všetky kontrolné funkcie. ÚVO, NKÚ, Generálnu prokuratúru SR. Nepokračuje ani v rozbehnutých projektoch ako Otvorené vládnutie a Otvorená justícia. To je nebezpečný trend, ktorý nesmieme prejsť mlčaním,“ pokračovala Žitňanská.

Lucia Žitňanská upozornila, že realizácia opatrení, ktoré posilňujú transparentnosť tvorby verejných rozpočtov, odstraňovanie korupcie, alebo uľahčovanie prístupu k informáciám sa v podaní vlády stali „obyčajnými úradníckymi projektmi, bez relevantných výstupov a bez záujmu ministrov“. 

Vláda chce podľa Žitňanskej naopak obmedziť prístup k informáciám pripravovanou úpravou zákona o prístupe k informáciám a pripravuje si na tento krok dlhodobo pôdu. „Pýtam sa teda, myslíte to s otvorenosťou vážne? Zasadla za vašej vlády aspoň raz Rada pre otvorené vládnutie? Existuje vôbec? Kedy spustíte barometer otvorenosti inštitúcií? Prečo tolerujete, keď sa nedodržiava zverejňovanie zmlúv?“ pýta sa Žitňanská. 

Pre Žitňanskú je sklamaním jej nástupca na poste ministra spravodlivosti Tomáš Borec. „Mlčal tam, kde mal zaujať principiálne profesionálne stanovisko. Bol aktívny tam, kde nemal. Nič neurobil tam, kde je najvyšší čas konať,“ dodala. Exministerka tvrdí, že Borec nielenže neprišiel so žiadnou novou zásadnou ideou v prospech zvyšovania dôveryhodnosti súdnictva, ale nie je schopný dokončiť ani už rozbehnuté projekty. „Zanechala som mu napríklad k dispozícii spracovaný projekt a 3,1 milióna eur nenávratnej pôžičky zo Švajčiarskeho finančného mechanizmu na zabezpečenie nahrávaní súdnych pojednávaní a elektronický súdny spis,“ konštatovala Žitňanskej. Borec však podľa jej slov tvrdí, že nahrávanie súdnych pojednávaní nie je možné, lebo nemá na to v rozpočte peniaze. „Pýtam sa teda, kde skončilo 3,1 mil. eur? Prečo počúvam už rok slabé výhovorky, prečo sa veci nedajú namiesto vymenúvania krokov, ktoré sa už urobili? Elektronizácia justície je pritom podstatným nástrojom zrýchlenia súdnych konaní, ako aj znižovania priestoru pre korupciu,“ uviedla bývalá ministerka spravodlivosti Žitňanská. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona