Žitňanská: Fico s opozíciou o zmenách v justícii nehovoril

NETKY.SK • 18 Február 2014, 10:19 • 2 min
Žitňanská: Fico s opozíciou o zmenách v justícii nehovoril

BRATISLAVA - Exministerka spravodlivosti a poslankyňa NR SR Lucia Žitňanská kritizuje premiéra Roberta Fica, že dodnes nediskutoval s opozíciou o plánovaných zmenách v justícii.

slovakia

left justify in out

Pripomenula, že Fico a minister spravodlivosti Tomáš Borec koncom januára pri ohlásení zmien v justícii tvrdili, že vytvárajú odborný tím. Fico hovoril, že budú rokovať s opozičnými predstaviteľmi, ako aj so sudcami a s ďalšími ľuďmi z justície a dohodnutý návrh zmien predložia do parlamentu. "Jeden a pol mesiaca Robert Fico rozpráva o justícii, ale o žiadnom odbornom tíme nič nevieme, žiadny návrh zmien stále nikto nevidel a žiadne rokovania s opozíciou nenastali. To len potvrdzuje moje slová, že téma zmien v justícii vôbec nesúvisí so snahou Roberta Fica zvýšiť jej dôveryhodnosť, ale výlučne s jeho prezidentskou kampaňou," uviedla Žitňanská v tlačovej správe zaslanej agentúre SITA.

Žitňanská pripomenula, že jediným návrhom, ktorý je dnes predložený v parlamente, je jej návrh ústavnej zmeny na oddelenie funkcií predsedu Najvyššieho súdu SR a Súdnej rady SR. Dnes majú o zmenách v justícii spolu hovoriť predseda parlamentu Pavol Paška a minister Borec. Po pracovnom stretnutí budú informovať novinárov. Žitňanská však poukazuje na to, že odborná debata sa nemusí stihnúť, ak chcú návrhy predložiť na marcovú schôdzu. "Tak vážne zásahy do justície, akými sú plošné previerky sudcov alebo zmena kreovania Súdnej rady SR nie je možné urobiť za menej ako dva týždne, bez diskusie a, navyše, na politickú objednávku danú prezidentskou kampaňou," píše Žitňanská. Podľa Žitňanskej platí, že na oddelení funkcií predsedu Najvyššieho súdu SR a predsedu Súdnej rady SR sa vláda aj opozícia zhodli. Oddelenie funkcií je podľa nej zároveň jedinou zmenou, ktorá neznesie ďalší odklad, pretože ju treba schváliť do vymenovania nového predsedu Najvyššieho súdu SR. "Tento návrh môže Smer-SD na marcovej schôdzi bez problémov podporiť," dodáva. 

Šéf rezortu spravodlivosti Borec minulý týždeň vyhlásil, že návrh ústavného zákona, ktorým by sa oddelila funkcia predsedu súdnej rady od postu predsedu najvyššieho súdu, by sa mal už v marci dostať do parlamentu. Premiér Fico počas Hodiny otázok v parlamente naznačil dve možné alternatívy, ako by sa predseda súdnej rady mohol ponovom vyberať. "Prvé alternatívne riešenie predpokladá voľbu dvoch kandidátov na predsedu Súdnej rady SR jej členmi, z ktorých by potom prezident vymenoval predsedu súdnej rady. Druhá alternatíva upravuje ústavný postup, pri ktorom členovia súdnej rady opäť navrhujú zo svojho stredu dvoch kandidátov a o predsedovi rozhoduje plénum Ústavného súdu SR a jeho meno zverejňuje v Zbierke zákonov," povedal Fico 6. februára na pôde NR SR. 

Krátko pred Ficom prišla s opakovaným návrhom na oddelenie spomínaných funkcií aj poslankyňa Lucia Žitňanská. Jej novela je síce v parlamente, ale veľké šance na úspech pravdepodobne nemá. Borec argumentuje, že oni chcú meniť podstatne viac vecí v súdnictve. "Návrh pani poslankyne Žitňanskej je veľmi úzky, v porovnaní s tým, čo chystáme my. Pretože my riešime ešte aj ďalšie témy, napríklad otázky spoľahlivosti sudcov, prípadne ďalšie veci, ktoré sú tiež predmetom rozšírenia, resp. zvýšenia právomocí zodpovednosti súdnej rady," povedal Borec.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies