Žitňanská: Fico hovorí o právnom štáte len v kampani alebo v opozícii

NETKY.SK • 2 Apríl 2015, 10:08 • 2 min
Žitňanská: Fico hovorí o právnom štáte len v kampani alebo v opozícii

BRATISLAVA – Premiér Robert Fico hovorí podľa podpredsedníčky Mosta-Híd Lucie Žitňanskej o právnom štáte len vtedy, keď je v opozícii alebo v predvolebnej kampani.

slovakia

left justify in out

Ako povedala Žitňanská dnes pre agentúru SITA, odhalenia o veľmi zvláštnom vlastníckom pozadí Váhostavu či iných úspešných firiem vo verejných obstarávaniach počas vládnutia Smeru už vopred spochybňujú akékoľvek zámery vládnej strany Smer v tejto oblasti. Upozornila na záväzok premiéra, že vláda predloží do konca marca návrh zákona o schránkových firmách do parlamentu a pripraví Akčný plán na posilnenie Slovenskej republiky ako právneho štátu. „Obidve úlohy zostávajú aj po stredajšom rokovaní vlády nesplnené. Premiér asi pochopil, že po tom, čo sa prevalilo, že na škrtanie dlhov malých veriteľov Váhostavu dozerá aj schránková firma zapletená do pašovania zbraní a ďalšie schránkové firmy z pozadia Váhostavu vlastnia aj polovicu slovenskej záchrannej služby Falck, mu nikto žiadne akčné plány o právnom štáte neuverí,“ vyhlásila Žitňanská.


Už príprava zákona o schránkových firmách podľa nej ukazuje, že Smer nemá skutočný záujem na prijatí účinnej legislatívy. Predseda parlamentu Peter Pellegrini z neho v rozpore s uznesením parlamentu nechal vypustiť tie schránkové firmy, ktoré čerpajú peniaze štátu iným spôsobom, ako len na základe zákona o verejnom obstarávaní. „Skutočnou skúškou právneho štátu preto nebude Ficov akčný plán o právnom štáte, ktorý premiér ohlasuje, ale bude ním práve zákon o schránkových firmách, nad ktorým prevzal záštitu Peter Pellegrini. Ak zákon v podobe, ku ktorej ho zaviazal parlament neprejde, neubránime sa dojmu, že pofidérne schránkové firmy stoja nielen v pozadí Váhostavu a slovenského zdravotníctva, ale aj strany Smer-SD,“ upozornila Lucia Žitňanská.


Zároveň Žitňanská pripomenula slová Roberta Fica z marca 2013, keď v rozhlasovej diskusii vyhlásil, že „pokiaľ na Slovensku nebude životná úroveň primeraná ostatným európskym krajinám, nebude ani štandardný právny štát“. Podľa Žitňanskej tieto slová presne vyjadrujú skutočný záujem tejto vlády posilňovať na Slovensku inštitúcie právneho štátu. Preto podľa nej ani nemožno očakávať od tejto vlády žiadne reálne zmeny do konca volebného obdobia. „Slovensko je aj po ďalších troch rokoch vlády Roberta Fica rovnako ďaleko od právneho štátu. Nie preto, že by tu nebola životná úroveň primeraná ostatným krajinám EÚ, ale preto, že pre Roberta Fica je právny štát len témou v predvolebnej kampani,“ dodala podpredsedníčka Mosta-Híd Lucia Žitňanská.


Podľa nej ani žiaden akčný plán Roberta Fica nemôže nič zmeniť na tom, že sa neurobili systémové opatrenia v oblastiach, ktoré sú dlhodobo vnímané ako oblasti s najnižšou dôveryhodnosťou – v justícii a v zdravotníctve, že verejní funkcionári nemuseli podávať transparentnejšie a kontrolovateľnejšie majetkové priznania pred týmito voľbami, lebo to zablokovala práve strana Smer-SD, že polícia a prokuratúra zostanú aj po ďalších troch rokoch najuzatvorenejšie inštitúcie tohto štátu. „Ani za fakt, že Štefan Harabin už nie je predsedom Najvyššieho súdu SR, neďakujeme strane Smer-SD, ale občanom, ktorí nevolili Fica v prezidentských voľbách,“ povedala na záver Lucia Žitňanská.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona