Žitňanská: Fico chce mať vlastného generálneho prokurátora

NETKY.SK • 13 Jún 2013, 15:56 • 2 min
Žitňanská: Fico chce mať vlastného generálneho prokurátora

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico chce mať podľa poslankyne za SDKÚ-DS Lucie Žitňanskej vlastného generálneho prokurátora za každú cenu.

slovakia

left justify in out

"Keby Jaromír Čižnár nebol rozhodnutý kandidovať, Smer by minulý týždeň voľbu generálneho prokurátora nevyhlásil, takže jeho oznámenie o prijatí kandidatúry už dnes nie je žiadnym prekvapením. Je to len ďalší krok v napĺňaní scenára Roberta Fica na získanie úplnej politickej kontroly nad vyšetrovaním trestných činov," uviedla Žitňanská.

Opozícia podľa jej slov považuje za legitímne zvoleného generálneho prokurátora Jozefa Čentéša a pokiaľ o jeho sťažnosti voči nevymenovaniu prezidentom nerozhodne Ústavný súd SR, na voľbe iného generálneho prokurátora sa podieľať nebude. "Na tomto postoji by sa nič nezmenilo, nech by v tejto voľbe kandidoval ktokoľvek, nielen spolužiak a kamarát Roberta Fica," konštatoval predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ-DS. 

Premiér sa podľa nej snaží vzbudiť zdanie výberu nového kandidáta na generálneho prokurátora. "Aj keď do svojej hry už zatiahol prezidenta Gašparoviča (nevymenovaním Čentéša), predsedníčku ústavného súdu Macejkovú (odďaľovaním rozhodnutia ústavného súdu vo veci sťažnosti docenta Čentéša), aj Radu prokurátorov (odobrením kandidáta Smeru Čižnára), vždy to bude len zdanie výberu. Pretože o tom, že po nevymenovaní Čentéša prezidentom bude kandidátom Smeru na post Generálneho prokurátora práve Jaromír Čižnár, sa hovorilo v parlamente už dávno. Ešte predtým, ako jeho meno na požiadanie Smeru odobrila Rada prokurátorov," uzavrela Žitňanská. 

Vládny Smer-SD dnes navrhne Čižnára za kandidáta na generálneho prokurátora. Agentúre SITA to potvrdila predsedníčka poslaneckého klubu Smeru-SD Jana Laššáková. Návrh do podateľne podľa jej slov predloží predseda ústavnoprávneho výboru Róbert Madej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona