Žitňanská: Europarlament prerokuje zníženie spotreby plastových tašiek

NETKY.SK • 27 Apríl 2015, 10:00 • 2 min
Žitňanská: Europarlament prerokuje zníženie spotreby plastových tašiek

BRATISLAVA - Poslanci Európskeho parlamentu budú na utorkovom plenárnom zasadnutí v Štrasburgu hlasovať o novom znení smernice o obaloch a odpadoch.

slovakia

left justify in out

Ak návrh prejde, budú členské štáty povinné buď znížiť spotrebu plastových tašiek na 90 kusov na obyvateľa do roku 2019 a na 40 kusov na obyvateľa do roku 2025, alebo budú musieť zabezpečiť, aby ich obchodníci po roku 2018 nemohli rozdávať zadarmo. Nová smernica zároveň ponecháva na členských štátoch, ako stanovené ciele dosiahnu. Môžu tašky hneď spoplatniť, ich predaj obmedziť alebo si stanoviť ďalšie kvantitatívne ciele. Agentúru SITA o tom informovala europoslankyňa Jana Žitňanská (NOVA).


"Nefandím prehnanej regulácii, ale som presvedčená, že tento návrh má zmysel, a preto ho podporím. Slovensko patrí ku krajinám s najvyššou spotrebou plastových tašiek v Európe a na rozdiel od iných krajín EÚ, neexistuje u nás v súčasnosti žiadna legislatíva, ktorá by tento problém, týkajúci sa najmä kvality životného prostredia, riešila. Niektoré potravinové reťazce už síce používanie plastových tašiek spoplatnili, ale to očividne nestačí," vysvetľuje Žitňanská.


Ako uvádza Žitňanská, v Európe sa ročne spotrebuje sto miliárd kusov plastových tašiek, pričom Slovensko patrí medzi členské štáty EÚ s ich najvyššou spotrebou. Dán ročne použije 16 tašiek, Slovák ich ročne minie viac ako 500 kusov. Podľa Žitňanskej krajinou, kde sa podarilo znížiť spotrebu plastových tašiek, je Írsko. Od roku 2001 do roku 2013 klesla u nich spotreba z 328 na 15 kusov na obyvateľa. "Súbežne so spoplatnením spustili Íri aj veľkú informačnú kampaň, ktorú financovali práve z výťažkov predaja tašiek. V kampani dôsledne vysvetľovali, prečo je dôležité používanie tašiek obmedziť a priebežne informovali o dosiahnutom pokroku."


Povinnosť urobiť osvetové kampane a informovať Európsku komisiu o tom, ako sa im darí, respektíve nedarí znižovať spotrebu budú mať aj členské štáty. Žitňanská zdôrazňuje, že bez ohľadu na to, aké opatrenia si Slovensko zvolí, bude pre dosiahnutie želaných výsledkov kľúčových hneď niekoľko vecí. "Dôležité bude zabezpečiť čo najjednoduchšiu implementáciu nových opatrení a intenzívne komunikovať nielen s obchodníkmi, ale aj výrobcami plastových tašiek. V Írsku boli výrobcovia veľmi flexibilní a postupne prešli na výrobu výhradne recyklovateľných tašiek s dlhšou životnosťou. Najdôležitejšie však bude postupne zmeniť myslenie ľudí, aby prestali plastové tašky používať jednorazovo a viac mysleli na recykláciu a životné prostredie," uzatvára poslankyňa Európskeho parlamentu.


lv;nr



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies