Žitňanská: Dúfam, že prípad Hedvigy Malinovej Žákovej bude v Maďarsku rýchlo ukončený

NETKY.SK • 30 Marec 2016, 15:06 • 2 min
Žitňanská: Dúfam, že prípad Hedvigy Malinovej Žákovej bude v Maďarsku rýchlo ukončený

BRATISLAVA – Prípad Hedvigy Malinovej Žákovej je obrovskou traumou tejto spoločnosti. Po skončení dnešného prvého zasadnutia novej vlády to povedala jej podpredsedníčka a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

slovakia

left justify in out

Žitňanská ocenila krok svojho predchodcu Tomáša Boreca (Smer-SD), ktorý krátko pred odchodom z funkcie vyslovil súhlas s tým, aby bol prípad presunutý do Maďarska. „Myslím, že je to dobré, aj keď sa neviem stotožniť s tým, že sme sa nevedeli vysporiadať s touto traumou na Slovensku tak, ako by sme sa mali vysporiadať,“ priznala ministerka.

 

„Tu treba jednoducho povedať, že to bol prípad, ktorý bol od začiatku spolitizovaný, a všetky inštitúcie, ktoré sa mu venovali, postupovali spôsobom, s ktorým sa ja neviem stotožniť,“ uviedla ďalej.

 

Z tohto dôvodu podľa nej vláda Ivety Radičovej, ktorej bola súčasťou, dohodla v minulosti na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu zmier s Hedvigou Malinovou Žákovou. „Teraz je prípad v Maďarsku a dúfam, že bude veľmi rýchlo ukončený,“ doplnila Žitňanská.

 

Tomáš Borec vyslovil súhlas s odovzdaním kauzy Hedvigy Malinovej Žákovej do Maďarska 17. marca. Konal na základe podnetu Okresného súdu v Nitre, na ktorý sa Hedviga Malinová Žáková obrátila ako občianka Maďarska. K našim južným susedom sa tak presúva trestné konanie pre prečin krivej výpovede voči nej.

 

Kauza Hedvigy Malinovej Žákovej sa ťahá od augusta 2006, keď ohlásila polícii, že ju v Nitre napadli dvaja muži pre to, že hovorila po maďarsky. Policajné vyšetrovanie prípadu bolo o mesiac ukončené s tým, že skutok sa nestal a vtedajšia študentka Univerzity Konštantína Filozofa si celý čin vymyslela. Od mája 2007 je stíhaná pre krivú výpoveď a krivú prísahu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies