Žitňanská: Doručovanie platobných rozkazov by nemalo mať výnimku

NETKY.SK • 20 Máj 2015, 09:36 • 2 min
Žitňanská: Doručovanie platobných rozkazov by nemalo mať výnimku

BRATISLAVA – Doručovanie platobných rozkazov zo súdov by nemalo mať výnimku z inštitútu fiktívneho doručenia súdnych zásielok. V parlamentnej rozprave k trojici nových civilnoprávnych kódexov to na úvod deviateho rokovacieho dňa 51. schôdze Národnej rady (NR) SR uviedla poslankyňa a exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

slovakia

left justify in out

Pôvodný vládny návrh počítal s tým, že každá súdna zásielka sa považuje za doručenú, aj keď si ju po zaslaní na adresu trvalého bydliska adresát neprevezme. Ústavnoprávny výbor NR SR však schválil pozmeňujúci návrh Borisa Suska (Smer-SD), ktorý vylučuje fikciu doručenia pri platobných rozkazoch. "Je to krok späť a vymáhaniu faktúr to jednoducho nepomôže. Som presvedčená, že ak je nespochybniteľná pohľadávka, tak to musí ísť rýchlo. Tu ja nevidím posun," povedala Žitňanská.

 

Susko totiž presadil, že ak sa platobný rozkaz nepodarí doručiť, súd ho zruší a pokračuje v konaní. "Ak nemožno doručiť čo i len jednému subjektu na strane žalovaného, súd platobný rozkaz zruší v plnom rozsahu. To neplatí, ak ide o samostatné spoločenstvo," píše sa v jeho návrhu.

 

Na druhej strane, Žitňanská je rada, že rezort spravodlivosti nové kódexy predložil. "Je dobré, že rekodifikácia bude schválená, lebo ďalšími novelami súčasného Občianskeho súdneho poriadku by sme sa ďalej nedostali," dodala.

 

Predseda Ústavnoprávneho výboru Róbert Madej (Smer-SD) vysvetľoval výnimku pri platobných rozkazoch napríklad prípadom, že adresát odíde na trojtýždňovú dovolenku a po návrate si v schránke nájde žltý papierik, že bol nezastihnutý pri snahe doručiť mu doporučenú zásielku. Tá sa po 18 dňoch od nevyzdvihnutia vracia z pošty odosielateľovi. Ak by sa schválil pôvodný návrh rezortu spravodlivosti, v takomto prípade by podľa Madeja nasledovala exekúcia bez toho, aby adresát vôbec vedel, kto mu poštu poslal.

 

Zavedenie fiktívneho doručovania súdnych zásielok má zabrániť prieťahom v súdnom konaní. Doručovanie má byť viazané na adresu trvalého pobytu, a ak si tam dotyčný zásielku neprevezme, súd ju po zákonnej lehote bude považovať za doručenú.

 

Rekodifikácia civilnoprávnych kódexov je zhrnutá v troch návrhoch zákonov - Civilný sporový poriadok, Civilný mimosporový poriadok a Správny súdny poriadok. Podľa Civilného sporového poriadku budú súdy postupovať v klasických sporových konaniach. Civilný mimosporový poriadok upraví napríklad rozhodovanie o statusových otázkach, otázkach starostlivosti súdu o maloletých či spôsobilosti na právne úkony. Správny súdny poriadok zas právomoc a príslušnosť súdov konajúcich v správnom súdnictve.

 

efinitívne hlasovanie o nových kódexoch čaká na poslancov po skončení rozpravy, teda buď o 11. alebo 17. hodine. Ešte predpoludním však príde na rad očakávaná voľba predsedu Najvyššieho kontrolného úradu SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies