Žitňanská: Digitálne služby budú v EÚ konečne aj pre postihnutých

NETKY.SK • 4 December 2015, 13:43 • 2 min
Žitňanská: Digitálne služby budú v EÚ konečne aj pre postihnutých

BRATISLAVA - Digitálne tovary a služby v Európskej únii budú musieť byť dostupné aj pre osoby so zdravotným postihnutím. Rozhodla tak Európska komisia v predvečer Medzinárodného dňa osôb so zdravotným postihnutím zverejnením dlho očakávaného dokumentu European Accessibitily Act.

slovakia

left justify in out

Ako pre agentúru SITA uviedla europoslankyňa a podpredsedníčka skupiny pre práva osôb so zdravotným postihnutím v Európskom parlamente Jana Žitňanská (NOVA), v praxi to znamená, že osoby so sluchovým postihnutím budú mať lepší prístup k otitulkovaným filmom a v prípade, že budú cestovať, nebudú odkázaní na ústne hlásenie o aktuálnom meškaní vlakov, ale dostanú túto informáciu aj písomne prostredníctvom e-mailu alebo SMS. Nevidiaci a slabozrakí budú môcť lepšie využívať mobilné telefóny, počítače, nakupovanie cez internet a webové stránky prepravných spoločností a bánk.

 

Automaty na kúpu cestovných lístkov a bankomaty na výber hotovosti budú zase musieť obsahovať prvky ako napríklad prispôsobené klávesnice a porty na slúchadlá, ktoré umožnia nevidiacim samostatne ich používať. "Smutnou pravdou však zostáva, že komunity so zdravotným postihnutím na Slovensku čelia vo svojom každodennom živote oveľa bazálnejším problémom. Nemáme bezbariérové školy a úrady, dostatok osobných asistentov, zdravotne postihnutí sa musia opakovane dožadovať svojich práv na kompenzačné pomôcky a mamičky, ktoré sa denno-denne starajú o svoje postihnuté deti, dostávajú len okolo 200 eur," uviedla Žitňanská s tým, že tieto rodiny doslova živoria a osobám so zdravotným postihnutím v skutočnosti náš štát znemožňuje viesť nezávislý život.


Návrh smernice je podľa Žitňanskej výsledkom dlhoročného tlaku ľudí so zdravotným postihnutím a organizácií, ktoré ich zastupujú, ale aj poslancov Európskeho parlamentu. European Accessibility Act by mal prispieť k skutočnému napĺňaniu Dohovoru OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím. "Navyše, z týchto zmien nebudú profitovať iba zdravotne postihnutí, ale aj európski podnikatelia," povedala Žitňanská s tým, že bude potrebné odstránenie bariér v obchode medzi členskými štátmi, ktoré dnes otázku dostupnosti výrobkov a služieb upravujú rozdielne. Okruh zákazníkov sa rozšíri o milióny ľudí, ktorí doteraz mnoho produktov nekupovali, pretože by ich nemohli naplno využívať. Do roku 2020 by malo vzhľadom na starnutie populácie žiť v Európskej únii okolo 120 miliónov ľudí či už s menej, alebo viac závažným zdravotným postihnutím.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies