Žitňanská: Deti majú právo na prítomnosť rodičov v nemocnici

NETKY.SK • 8 December 2016, 13:28 • 2 min
Žitňanská: Deti majú právo na prítomnosť rodičov v nemocnici

BRATISLAVA - Europoslankyňa Jana Žitňanská (NOVA) vyzýva ministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR Jána Richtera, aby rešpektoval právo dieťaťa mať počas hospitalizácie pri sebe rodiča alebo jeho zástupcu. Ako agentúru SITA informovala, reaguje tak na jeho stredajšie vystúpenie počas parlamentnej rozpravy k zákonu o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia.

slovakia

left justify in out

Žitňanskej sa nepáčilo, keď Richter povedal: "Nepreberajme a neriešme veci, za ktoré musí niesť zodpovednosť to zariadenie, aby sa nestalo, že po tom, čo tam nosíme príbor, toaletný papier, budeme musieť nosiť aj obsluhu, ktorá sa bude starať o našich chorých, postihnutých“.


Podľa odborníkov je prítomnosť rodiča počas hospitalizácie dieťaťa dôležitou súčasťou zdravotnej starostlivosti, tvrdí Žitňanská. "Navyše sú to oni, ktorí často po prepustení dieťaťa z nemocničnej starostlivosti pokračujú v ošetrovaní a starostlivosti o dieťa doma," povedala Žitňanská. Dodala, že už len byť hospitalizovaný nie je nič príjemné, preto pre duševnú a psychickú pohodu, ktorá je významnou súčasťou akejkoľvek liečby, je dôležité, aby sa dieťa cítilo bezpečne, malo vo svojej blízkosti osobu, ktorej dôveruje a ktorá sa mu v čase, keď nie je priamo v starostlivosti lekárov alebo sestier, môže venovať.


Žitňanská zdôraznila, že vláda prijala v roku 2001 Chartu práv pacienta, ktorá v článku sedem hovorí o možnosti prijať do nemocnice dieťa do šiestich rokov v sprievode rodiča na základe odporúčania ošetrujúceho lekára. Staršie deti takúto možnosť majú po posúdení ich psychického a fyzického stavu, ale k odporúčaniu ošetrujúceho lekára navyše potrebujú súhlas revízneho lekára. Navrhuje preto túto čas Charty novelizovať.

 

"Od roku 1988 existuje Charta práv hospitalizovaného dieťaťa, ktorá jasne ustanovuje, že deti v nemocnici majú vždy právo mať pri sebe svojich rodičov alebo ich zástupcov.

V EÚ máme niekoľko krajín, ktoré dokonca toto právo majú zakotvené v legislatíve," vysvetlila Žitňanská. Trendom vo svete je podľa nej umožniť rodičovi aktívne sa do tohto procesu zapojiť, preto plánuje na budúci týždeň prerokovať túto tému s vedením ministerstva zdravotníctva. "Som presvedčená, že prihlásenie sa ku Charte práv hospitalizovaného dieťaťa je v najlepšom záujme všetkých detí,“ dodala na záver europoslankyňa.


Parlament v stredu 7. decembra neposunul do druhého čítania návrh novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia (ŤZP) od poslancov za SaS. Liberáli na čele s podpredsedníčkou parlamentu Luciou Ďuriš Nicholsonovou navrhovali zmeniť podmienky poskytovania príspevku na opatrovanie tak, aby sa tento príspevok neznižoval za dni, počas ktorých bola osoba s ŤZP v nemocnici dlhšie ako 30 dní. Podmienkou by však bolo, že nemocnica vydá písomné potvrdenie, že poberateľ príspevku počas celého pobytu v zdravotníckom zariadení opatroval fyzickú osobu s ŤZP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies